Pilot o poplavama: Ovo je bio najteži zadatak


Pilot Elvir Kadrić o akcijama spašavanja [Izvor: Anadolija]

Elvir Kadrić je jedan od pilota Oružanih snaga BiH (OS BiH) koji su danima spašavali živote najugroženijih područja Bosne i Hercegovine pogođenih poplavama velikih razmjera i klizištima.

Njihova misija nije nimalo laka. Letjeti na najugroženija područja, a pritom paziti na svaki život koji je ugrožen je velika obaveza i odgovornost.

Pojašnjava da je bilo situacija kada su iz kuće evakuirali dvije osobe, a ostale dvije nisu htjele ili smjele.

“U takvim situacijama emocije se moraju isključiti. Radili smo dalje, spašavali ostale ljude koji su željeli da budu evakuisani”, kazao je Kadrić agenciji Anadolija.

Otkako se BiH počela boriti s katastrofalnim poplavama i klizištima nijedan od pripadnika OS BiH nije tražio smjenu niti se žalio na angažiranost.

Sve je počelo 15. maja kada su Oružanim snagama počeli pristizati pozivi u pomoć. Prvi Kadrićev zadatak bio je 15. maja na području Šekovića. Prva tri dana na području Maglaja, Doboja, Žepča, Željeznog Polja, Brčkog i Orašja evakuirane su stotine ljudi.

Neopisiva situacija

Kadrić je pilot od 1998. godine, a kako kaže, situacija koju su imali na terenu ne može se opisati riječima.

“Ono što se vidjelo u medijima nije ni jedan posto od onoga kako je to izgledalo u stvarnosti. Bilo je raznih situacija. Roditelj ili dijete ne smije izaći, ostane neko u kući”, prisjetio se Kadrić.

Prinudno slijetanje

Jedan od dva helikoptera Hrvatske vojske koji danima sudjeluju u akcijama pomoći u poplavama ugroženim područjima BiH u petak kasno popodne prisilno je sletio na sjeveru BiH nakon kvara na letjelici, izvijestio je u subotu Dnevni avaz.

Helikopter ruske proizvodnje MI-6 u 17:45 prinudno se spustio u Gračanici nakon što je pilot Velimir Bešić primijetio da dim izlazi iz letjelice. Prema navodima Dnevnog avaza već u centru Gračanice građani su primijetili da letjelica ima čudnu putanju, a u naselju Hajdarevac letjela je toliko nisko da su mještani u strahu pomislili da će udariti u krovove kuća ili električne stubove.

Pilot Bešić se tada odlučio na prinudno slijetanje na jednom proširenju nadaleko od Gračanice.

Posao pilota se, prema Kadrićevim riječima, mora voljeti.

“Spašavanje života je naša misija i zadatak. Onaj ko nije u mogućnosti da od trenutka kada uđe u helikopter odvoji emocije od posla, taj ne može raditi taj posao.”

Ipak, emocije prorade nakon obavljenog zadatka.

Piloti OS BiH su i prethodnih godina imali zahtjevne zadatke. Požari, poplave manjih razmjera, ali i ostale kritične situacije nepogodne su gdje oni djeluju. Zalaze na nepristupačna područja te pokušavaju spasiti što je moguće više ljudskih života.

“Svaka situacija je specifična, svaka se pamti po nečemu. Međutim, događaji od prethodnih dana su najteži zadatak koji su OS u cjelini uradile”, rekao je Kadrić.

Pomoć susjeda

Hrvatska i Slovenija su BiH za pomoć pri evakuacijama, a danas za dostavu humanitarne pomoći najugroženijim područjima ustupile po dva helikoptera sa posadama.

Kadrić se zahvalio kolegama iz Hrvatske i Slovenije.

Na pisti u kasarni Rajlovac u Sarajevu neupotrebljiva stoje dva helikoptera OS BiH, a kako saznaje Anadolija, ne lete samo zbog nekoliko hiljada konvertibilnih maraka te nisu mogli biti angažirani u akcijama pomoći stanovnicima područja ugroženih poplavama i klizištima.

Ispravni su za let, ali su im istekli resursi lopatica glavnog i repnog rotora. 

Od januara se šalju dopisi Ministarstvu odbrane BiH da se riješi ovaj problem, međutim, do sada nije bilo odgovora, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije