Papa će na Bliskom istoku moliti za mir

Papa Franjo stigao je u subotu u Jordan, prvu postaju svoje kratkotrajne, ali događajima bogate turneje po Bliskom istoku koja će proteći u znaku međuvjerskog i ekumenskog dijaloga i tijekom koje će posjetiti i Betlehem i Jeruzalem.

Nakon izlaska iz zrakoplova Svetog Oca je dočekao princ Gazi ben Mohamed, savjetnik jordanskog kralja za vjerska pitanja. Jedna djevojčica i dječak u narodnoj nošnji predali su mu stručak irisa koji je simbol te kraljevine, prenosi Hina.

Posjeta sirijskim izbjeglicama

Papa je ispred vojne garde pozdravio civilne i vjerske čelnike.

Zatim je sjeo u omanji bijeli automobil i u dugoj povorci pošao prema predsjedničkoj palači dok su vjernici na izlazu iz zračne luke mahali zastavama na kojima je pisalo “Živio Papa”.

Papu u palači treba primiti kralj Abdulah II. koji je već dvaput posjetio Vatikan, prije mise na stadionu u Amanu u 15 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Predvečer će papa Franjo na obalama Jordana obići sirijske izbjeglice koji su pobjegli pred ratom u svojoj zemlji.

Isključivo vjersko putovanje

Papa je ovaj tjedan rekao da će taj pohod biti “isključivo vjerski” te da će ondje “moliti za mir”.

“Bit će to isključivo vjersko putovanje, ponajprije radi susreta s (carigradskim ekumenskim patrijarhom) Bartolomejom. Petar i Andrija se još jednom susreću i to je veoma lijepo!”, rekao je Papa, misleći pritom na dvojicu Isusovih apostola, predstavnike Zapadne i Istočne crkve, prenosi Hina.

Franjo je izabrao pedesetu obljetnicu povijesnog susreta pape Pavla VI i carigradskog ekumenskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu kako bi obnovio ekumenski duh dok su pravoslavne crkve i katolici na istoku međusobno veoma podijeljeni.

“Drugi razlog puta je molitva za mir u toj zemlji koja toliko trpi”, također je kazao papa Franjo.

Izostanak političkog rješenja za palestinsko-izraelsku krizu, strašan rat u Siriji, milijuni izbjeglih u susjednim zemljama koji bježe pred tim ratom, slabljenje Libanona, napetosti i sukobi u Iraku i u Egiptu prilike su u kojima se događa Papin pohod.

Uoči Papina dolaska radikalni židovski aktivisti su se dvaput okupili blizu dvorane Posljednje večere u Jeruzalemu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što će papa Franjo ondje održati misu.

Sastanci s kršćanima, muslimanima, Židovima

Počevši od subote, trodnevno hodočašće odvest će papu Franju u Jordan, na Zapadnu obalu i u Izrael, područja koja se tradicionalno nazivaju ”Svetom Zemljom”.

Gust raspored uključuje ceremonijalne sastanke s čelnicima država, mise na otvorenom, sastanke s kršćanima, muslimanima i Židovima te posjete svetim mjestima triju religija.

Papa Franjo je četvrti papa koji putuje na Bliski istok. Prvi je bio papa Pavao VI, samo nekoliko mjeseci nakon izbora 1964, a tim je putovanjem na više načina ušao u povijest. Prije njega pape su jedva izlazile iz Rima, a kamoli iz Italije. U Svetoj Zemlji dotad nije bio nijedan. Ivan Pavao II bio je ondje 2000, a Benedikt XVI posjetio je Svetu Zemlju 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije