Uznemirujući snimci mučenja u Siriji

Novi serijal fotografija koji navodno prikazuje sistematske zločine sirijskog režima nad pobunjenicima, a u posjed kojih je došla agencija Anadolija na zahtjev Ujedinjenih naroda, predat je nadležnim uredima te organizacije.

Nove fotografije o svirepim zločinima u Siriji predate su UN-u dok se Vijeće sigurnosti izjašnjavalo o nacrtu rezolucije o procesuiranju zločina u Siriji na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Hasan Huseyin Kosger, glavni urednik regionalne direkcije Anadolije za Sjedinjene Američke Države, predao je fotografije Komesarijatu UN-a za ljudska prava koji je smješten u sjedištu UN-a u New Yorku.

Zvaničnici UN-a kazali su da će fotografije biti proslijeđene i Komesarijatu za ljudska prava u Ženevi i da će biti detaljno analizirane.

Fotografije su na lični zahtjev predate i stalnom ambasadoru Francuske u UN-u Gerardu Araudu.

Masakrirana i djeca

Araud ulaže velike napore da se sirijski zločini procesuiraju na Međunarodnom krivičnom sudu. Izjavio je da je svjestan da se u Siriji dešavaju tako strašni zločini i poručio da će nastaviti raditi na tome da se odgovorni za nedjela izvedu pred lice pravde.

Na osam fotografija vide se tijela mladića sa iskopanim očima i odsječenim ušima, izmasakrirana tijela djece i staraca, žene koje su ubijene izgladnjivanjem i mučenjem.

Na fotografijama se jasno vidi da su tijela mučenih i ubijenih numerisana i poredana po brojevima.

Ranije ove godine objavljene su fotografije koje je iz Sirije iznio jedan odbjegli vojni policajac kodnog imena Cezar. Na tim fotografijama se vide beživotna tijela 11.000 svirepo ubijenih ljudi.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Jen Psaki rekla je da već neko vrijeme iz Sirije stiže mnogo zastrašujućih fotografija.

Veto Rusije i Kine u UN-u

Dodala je da su i te fotografije jedan od razloga zašto SAD daje punu podršku nastojanjima da se ta zla procesuiraju na Međunarodnom krivičnom sudu.

„Mi ćemo i dalje podržavati sve aktivnosti u smjeru omogućavanja procesuiranja odgovornih za zločine, uključujući i nastojanja da se u saradnji sa sirijskim civilnim sektorom i međunarodnom zajednicom prikupe dokumentovani dokazi zvjerstava u Siriji“, rekla je Psaki.

Rusija i Kina su uložile veto na nacrt rezolucije kojim je bilo predviđeno da ICC procesuira zločine koje su obje strane počinile tokom trogodišnjih sukoba u Siriji.

Rezoluciju je predložila Francuska, zajedno s još 60 zemalja među kojima su bile sve države EU-a. 

Izvor: Al Jazeera i agencije