CIA ukida programe lažnog vakcinisanja

Bin Laden se krio u Abbottabadu u Pakistanu (AFP)

Bijela kuća je saopštila da CIA više neće provoditi programe lažnog vakcinisanja kao krinku za svoje operacije, nakon žalbi da je obavještajna agencija to radila u potrazi za ubijenim vođom Al-Kaide, Osamom bin Ladenom.

CIA je organizovala program lažnog vakcinisanja kako bi dobila DNK uzorke članova Bin Ladenove porodice, koji su živjeli u blizini njegove kuće, prenosi Washington Post.

Dekani 12 američkih fakulteta za javno zdravstvo žalili su se zbog navodnog programa vakcinisanja koje je provodio pakistanski ljekar Shakil Afridi koji je CIA-i pomagao potvrditi informaciju da se Bin Laden nalazi u Abbottabadu.

Bin Laden je kasnije ubijen.

DNK uzorci 

Portparolka američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden rekla je da je Lisa Monaco, savjetnica predsjednika SAD-a za unutrašnju sigurnost, pismeno obavijestila dekane kako od avgusta prošle godine pravilo CIA-e glasi da ta agencija “neće operativno provoditi programe vakcinisanja”.

“Također, agencija neće pokušavati da dobije ili koristi DNK ili drugi genetički materijal dobijen takvim programima. Ova odredba primjenjuje se u cijelom svijetu, a odnosi se na američke i druge državljane”, navela je Monaco.

U Pakistanu je u toku ponovljeno suđenje Afridiju, nakon što mu je prošle godine ukinuta 33-godišnja zatvorska kazna.

Izvor: Agencije