Novi napad u Nigeriji, deseci žrtava

Oružana grupa Boko Haram ima aktivne ćelije u Josu, gradu u kojem je i ranije bilo napada (AP)

U dvostrukom napadu na tržnicu u Josu, u središnjem dijelu Nigerije, u utorak je ubijeno 46 osoba, a ranjeno njih 45, priopćila je policija.

Policijski načelnik u državi Plateau Chris Olakpe izjavio je za medije da se to dogodilo u dvije eksplozije na vrlo posjećenoj tržnici New Abuja.

“Zasad možemo potvrditi da je 46 osoba poginulo u eksplozijama, a 45 je teško ranjeno”, rekao je policijski Olakpe, kako prenosi Hina.

Prema riječima glasnogovornika guvernera Pama Yaube, žrtve su “većinom žene”.

Prvo je eksplodirao kamion bomba, navodi se u priopćenju.

Spasilačke ekipe su brzo stigle na mjesto eksplozije, a 20 minuta nakon prve eksplozije eksplodirao je jedan minibus, prenosi Fena.

Oružana grupa Boko Haram ima aktivne ćelije u Josu, gradu u kojem je i ranije bilo napada.

Nigerija: Boko Haram teroristička organizacija

Nigerija je službeno zatražila od Vijeća sigurnosti Ujedijenih naroda da Boko Haram stavi na listu terorističkih organizacija i da joj izrekne sankcije zbog povezanosti s Al-Kaidom, izjavili su diplomati.

Nigerija je predala zahtjev Odboru za sankcije protiv Al-Kaide, koji zavisi od Vijeća sigurnosti UN-a.

Odluka će stupiti na snagu u četvrtak ako ni jedna od 15 članica Vijeća sigurnosti ne bude do tada imala primjedbu.

Sankcije, koje određuje Odbor, uglavnom se odnose na zamrzavanje imovine, embargo na oružje i zabrane putovanja.

Na konferenciji, koja je u subotu održana u Parizu i kojoj su prisustvovali predsjednici Nigerije, Čada, Kameruna i Benina, kao i predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Europske unije, preporučeno je da UN uvede međunarodne sankcije Boko Haramu.

Pobunjenici iz Boko Harama oteli su polovicom travnja više od 200 učenica u Chiboku, na sjeveroistoku Nigerije, te za njima još traje potraga.

Otmice i tisuće mrtvih

Skupina je nedavno objavila videosnimku na kojoj su, kako tvrde, prikazane otete nigerijske učenice, navodeći da su prešle na islam i da neće biti oslobođene dok svi zarobljeni pripadnici te skupine ne budu pušteni.

No, nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan izjavio je da razmjena zatvorenika Boko Harama nije opcija za oslobađanje nestalih nigerijskih učenica.

Od 276 otetih, 53 djevojke su uspjele pobjeći.

 Boko Haram je zaprijetio da će preostale učenice prodati u roblje.

U napadima ove naoružane skupine od 2009. godine smrtno su stradale tisuće ljudi.

U posljednjem većem napadu, početkom svibnja, pripadnici skupine Boko Haram ubili su stotine ljudi i uništili veći dio grada Gamboru Ngala, na sjeveru Nigerije.

Izvor: Agencije