Uganda kažnjava namjerno prenošenje HIV-a

U Ugandi je 7,3 posto stanovništva zaraženo HIV-om (EPA)

Zakonodavci u Ugandi planiraju provesti mjere koje će kriminalizirati namjerno prenošenje virusa koji izaziva smrtonosnu bolest AIDS, što je posljednja mjera kojom pokušavaju zaustaviti sve veći broj novih zaraza u toj zemlji.

Betty Amongi, koja predsjedava zdravstvenim odborom u ugandskom parlamentu, izjavila je kako je donošenje ovakvih mjera potrebno u toj istočnoafričkoj zemlji zbog porasta broja zaraženih nakon perioda relativne stabilnosti.

„Kao zakonodavcu, uloga mi je sprečavanje novih HIV infekcija. Zato molim ljude koji žive s HIV-om da ne bi trebali biti tako sebični“, poručila je Amongi.

Novim mjerama će se odrediti 10-godišnja zatvorska kazna za sve osobe koje „namjerno prenesu HIV na drugu osobu“, javio je AP.

Opasnost od stigmatizacije

Građanske skupine upozoravaju da bi se te mjere mogle iskoristiti za opravdavanje stigmatizacije osoba zaraženih HIV-om.

Odvjetnica Dorah Kiconco, koja vodi jednu skupinu za zaštitu oboljelih, tvrdi da bi takva mjera mogla obeshrabriti ljude.

„Pitanje je hoće li ta mjera biti više štetna nego korisna. To će nas odvesti dalje u diskriminaciju i stigmatizaciju“, rekla je ona.

U Ugandi je 7,3 posto stanovništva zaraženo HIV-om, što je značajan porast u odnosu na razdoblje od prije deset godina kada je blizu šest posto ljudi bilo zaraženo ovim virusom.

Izvor: Agencije