Turska: Nema dokaza o korupciji svih optuženih

Još 30 saradnika turskog premijera Erdogana suočavaju se sa tužbama za korupciju, prevare i pranje novca (EPA)
Još 30 saradnika turskog premijera Erdogana suočavaju se sa tužbama za korupciju, prevare i pranje novca (EPA)

Turski tužioci odustali su od procesuiranja 60 osoba u korupcijskoj aferi koja je pogodila vladajuću stranku premijera Recepa Tayyipa Erdogana, zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

U toj istrazi o mogućoj korupciji u građevinskim poslovima bio je uhapšen i sin bivšeg ministra u turskoj Vladi.

No, još 30 važnih saradnika premijera Erdogana, uključujući sinove dva nekadašnja ministra, suočavaju se sa tužbama za korupciju, prevare i pranje novca.

Prošle godine, istraga je izazvala ostavke tri ministra u premijerovom kabinetu. Erdogan je zatim smijenio polovinu svoje Vlade.

Nastavak istrage

Odbačen je slučaj protiv Abdullaha Oguza Bayraktara, sina bivšeg ministra za okoliš i urbanizam Erdogana Bayraktara, biznismena Alija Agaoglua, te protiv 58 drugih osumnjičenih, izvijestila je novinska agencija Dogan i drugi turski mediji.

Zvaničnici suda nisu mogli odmah potvrditi odluku.

Nastavlja se primarna istraga o navodnom podmićivanju visokih turskih zvaničnika od strane kriminalne bande, čime je Iranu omogućeno da iskoristi rupu u sankcijama koje je Zapad nametnuo Islamskoj republici.

Turska je, navodno, zlatom isplaćivala Iranu milijarde dolara potraživanja i to posredstvom jedne iranske kompanije sa sjedištem u Dubaiju i putem fiktivnih turskih kompanija registriranih u Kini.

U policijskim izvještajima se, također, spominje da je Sulayman Aslan, generalni direktor Halkbanke, primao mito u milionskim iznosima od iranske kompanije Sarraf.

Erdogan optužuje

Erdogan je optužio vođu pokreta Hizmet, Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, za vođenje “paralelne države”.

Gulen je optužen za “pokušaj uništenja Turske vlade, za djelimično ili potpuno sprečavanje njenog funkcioniranja” kao i za formiranje i vođenje kriminalne organizacije.

Erdogan optužuje Gulenove pristalice u policiji i pravosuđu da su izazvale korupcijski skandal koji je ozbiljno ugrozio njegovu Vladu, pa je na hiljade policajaca i na stotine sudija i tužilaca otpušteno ili premješteno.

Gulen uporno negira optužbe da stoji iza korupcijskog skandala.

Gulenov pokret bio je glavna podrška Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja kada je prvi put došla na vlast 2002. godine.

Udružili su se da bi smanjili utjecaj nekada moćne turske vojske, koja je od 1960. godine izvršila tri puča, kao samoproglašeni čuvar sekularne države.

Ali, njihov savez se raspao poslije policijske operacije u decembru prošle godine, u kojoj je privedeno nekoliko desetaka ključnih Erdoganovih poslovnih i političkih saveznika, zbog optužbi za korupciju u građevinskim projektima, krijumčarenje zlata i nedozvoljenu trgovinu s Iranom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO