U Hagu počelo iznošenje Mladićeve odbrane

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji u Hagu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, a ročište je počelo izlaganjem Mladićeve odbrane.

Sudsko vijeće Haškog tribunala u aprilu je u potpunosti odbilo zahtjev odbrane da Mladić bude oslobođen optužbi za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina u Bosni i Hercegovini, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi Fena.

Odbrana Mladića je počela iskazom prvog svjedoka Mila Sladoja, koji je naveo da VRS nije ciljao civile u Sarajevu, nego je samo uzvraćao na vatru vojnih snaga u tom gradu, prenosi Srna.

Šezdesettrogodišnji Sladoje, koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio oficir Ilidžanske brigade VRS-a, naveo je u pisanoj izjavi da se VRS u Sarajevu u vremenu 1992-95. godine isključivo branio od napada Armije Bosne i Hercegovine i da nikada nije ni dobio niti dao naređenje za napad na civile u Sarajevu.

U izjavi, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Sladoje ističe da je Armija BiH imala položaje u civilnim rejonima Sarajeva, prenose mediji.

Sladoje je negirao da je Vojska Srpske ispalila tri granate koje su, prema haškoj optužnici, 22. januara 1994. godine u Sarajevu ubile šestoro djece, a negirao je i da je njegova jedinica imala snajpersko gnijezdo na zgradi Doma za slijepe u Neđarićima sa kojeg je, kako se navodi u optužnici, ispaljen hitac koji je ranio jednu djevojku.

Udruženi zločinački poduhvat

Naveo je da nije postojao dio Sarajeva koji nije imao vojnu formaciju ili objekt u kojima su bili položaji Armije BiH, sa kojih je otvarana vatra, te da su ti položaji bili neposredno uz civilne objekte, neki i u njima, kao i u blizini UNPROFOR-a.

“Kada bi Vojska Republike Srpske uzvratila vatru, uslijedile bi žalbe da ona gađa civile”, dodao je Sladoje.

Izlaganje dokaznog postupka odbrane trajat će ukupno 207 sati. Tokom tog postupka očekuje se da se pred sudom pojavi oko 330 svjedoka odbrane, prenosi Anadolija.

Advokati odbrane će, pored pokušaja da negiraju sve tačke optužnica protiv Mladića, isticati i njegovo loše zdravstveno stanje kao prepreku odbrambenog postupka.

Predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie rekao je u aprilu:

“Vijeće smatra da postoje dokazi kojim bi se razumni presuditelj mogao uvjeriti van razumne sumnje u postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, čiji su članovi bili [bivši predsjednik RS-a] Radovan Karadžić i Ratko Mladić.”

Mladić je optužen za pogubljenje blizu 7.000 srebreničkih Bošnjaka, nakon što je s vojskom 11. jula 1995. godine zauzeo Srebrenicu.

“Može se zaključiti da je udruženi zločinački poduhvat za Srebrenicu postojao i da je proveden u djelo”, navelo je Vijeće u aprilu.

Mladić je optužen i za granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

“Vijeće smatra da optuženi mora iznijeti odbranu po svim tačkama optužnice”, kazao je Orie.

Haško tužilaštvo je tokom dokaznog postupka saslušalo 164 svjedoka te uložilo hiljade dokumenata.

Suđenje Mladiću je počelo 2012. godine, nakon što je bio u bjekstvu 16 godina.

Izvor: Agencije