U bombaše samoubice da prehrane porodicu

Poslovni i sindikalni predstavnici u dijelu Pakistana koji kontroliraju talibani, apeliraju na Vladu da učini više kako bi smanjila nezaposlenost.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Andrew Simmons iz oblasti Swat, sve su jači strahovi da mladići bez posla postaju predmet regrutacije naoružanih grupa.

Swat dolinu neopisive ljepote opisuju i kao “pakistansku Švicarsku”. Ali potencijale turizma je doslovno uništila dvogodišnja vladavina talibana. I tu se problemi ne završavaju.

Do trenutka kada je vojska protjerala talibane 2009. godine još jedna ključna industrija ovog područja je potpuno uništena, industrija svile.

Uspješna industrija sada u ruševinama

Bilo je pokušaja da se ponovo pokrene, ali obećanja o vladinim subvencijama nikada se nisu ostvarila.

Tu je i jedna od rijetkih preostalih tvornica. Većina zaposlenih koji su radili na njezinim strojevima sada je otpušteno.

Preostali moraju upravljati sa po 12 strojeva u isto vrijeme. Vlasnik i dalje ima puna skladišta jer ne može prodati zalihe i od njih zaraditi.

“Jedino zbog čega i dalje radim su ovi jadni ljudi. Već sam zatvorio jednu tvornicu, a ako se ova situacija nastavi morat ću i ovu zatvoriti”, kaže Shams ul Hadi.

U bolja vremena, kada je predivo krijumčareno iz Afganistana, to je Swat dolini davalo jeftine sirovine za proizvodnju.

S niskim cijenama rada, rastao je i posao. Ali onda su sirovine prestale stizati. S podizanjem cijena materijala i rada, došlo je do nove situacije.

“Ono što je nekad bila uspješna industrija koja je zapošljavala 70 tisuća ljudi, koji su ovaj posao obavljali generacijama, sada je u ruševinama. Tu je samo jedna od 500 tvornica koje su prodane”, javlja reporter Al Jazeere. 

U talibane zbog siromaštva

Bez poslova u ovoj dolini, postoje upozorenja da bi se oni koji su na rubu siromaštva mogli prikloniti talibanima. Ne zbog uvjerenja, već zbog novca.

Sindikalni vođa i jedan od radnika koji će uskoro ostati bez posla kaže da, iako to možda zvuči nezamislivo, mnogi misle da nemaju alternativu.

“Tisuće ljudi je nekad radilo u industriji svile. Sada, stvari su toliko loše da su se neki bivši radnici pridružili talibanima. Došlo je do toga da su postali bombaši samoubojice samo da bi mogli prehraniti obitelji”, kaže Miraj un Nabi.

“Što mi drugo preostaje? Mogu sam sebi oduzeti život ili uzeti pištolj u ruke i za novac se pridružiti talibanima”, kaže nezaposleni Umer Farooq.

Iako se razina sigurnosti možda jest podigla, vlasnici tvrtki u Swat dolini kažu da su ekonomski očaj i njegove posljedice veliki neprijatelj, kojeg pakistanska Vlada previše potcjenjuje.

Izvor: Al Jazeera