Naoružana grupa napada libijski Parlament

Članovi Parlamenta su evakuirani iz zgrade na jugu Tripolija (AP)

Snage koje su, navodno, lojalne odmetnutom libijskom generalu izjavile su da su napale Parlament i obustavile njegove aktivnosti, čime direktno dovode u pitanje legitimnost centralne Vlade u državi.

Zapovjednik libijske vojne policije je u nedjelju pročitao izjavu u ime grupe koju predvodi general Khalifa Hifter, najavivši obustavu.

Hifter je pobunjenički zapovjednik koji je rekao da je SAD podržao njegove napore da svrgne Muammara Gaddafija devedesetih godina prošlog vijeka.

Kaže da se njegova grupa suprotstavlja nekim od beskompromisnih grupa i krivi Vladu što nije uradila više na tom polju.

Političari u bijegu

Nekoliko sati prije obustave rada Parlamenta su članovi naoružane grupe, potpomognuti protuavionskim topovima, minobacačima i raketama, napali Parlament, natjeravši političare na bijeg, dok su naoružani ljudi pljačkali zgradu, izvijestila je novinska agencija Associated Press.

Članovi Parlamenta su evakuirani iz zgrade na jugu Tripolija nakon što je otvorena vatra po ulasku konvoja naoružanih vozila u grad sa aerodromske ceste, koji se zaputio prema zgradi Kongresa.

U ovom napadu navodno je smrtno stradalo dvoje ljudi, a ranjeno je više od 50 osoba.

U ponedjeljak rano ujutro eskaliralo je nasilje kada su nepoznati napadači ispalili rakete na aerodrom Benina u Benghaziju, drugom gradu po veličini u Libiji.

Vlasti su u petak zatvorile aerodrom iz sigurnosnih razloga.

Libija se bori s haotičnim stanjem već duže vremena, a Vlada, Parlament i novoformirane naoružane snage nisu u stanju nametnuti svoj autoritet nad brigadama bivših pobunjenika i milicija koji su pomogli svrgnuti Gaddafija 2011. godine, a sada se protive državi.

General Mokhtar Farnana obratio se na libijskom televizijskom kanalu ispred Hifterove grupe, rekavši da je grupa odredila ustavotvornu skupštinu od 60 članova za Parlament.

Farnana je rekao da će trenutna libijska Vlada djelovati kao “hitna vlada”, bez dodatnog objašnjenja.

‘Borba po izboru ljudi’

Farnana, koji je zadužen za zatvore kojima upravlja vojna policija, kazao je da su snage lojalne Hifteru izvršile napad na Parlament u nedjelju.

Također je dodao da napad na Parlament nije bio državni udar, već “borba po izboru ljudi”.

“Objavljujemo svijetu da ova država ne može biti plodno tlo ili inkubator za terorizam”, rekao je Farnana, koji je nosio vojnu uniformu i sjedio ispred libijske zastave.

U ponedjeljak, rano ujutro, privremena Vlada Libije je osudila napad na Parlament i većim dijelom zanemarila izjavu generalove grupe.

“Vlada osuđuje izražavanje političkog mišljenja kroz upotrebu oružja”, kazao je u svojoj izjavi Salah al-Marghani, ministar pravde.

“Vlada poziva da se smjesta prestane koristiti vojni arsenal (…) i poziva sve strane da se okrenu ka dijalogu i pomirenju.”

‘Ekstremisti’

Napad je uslijedio nakon što su u petak Hifterove snage napale tvrdokorne oružane vjerske grupe u Benghaziju, gradu na istoku koji je teško kontrolirati.

Vlasti kažu da je u ovom napadu stradalo 70 ljudi.

U nedjelju su napadači ciljali na političare i zvaničnike koje Hifter krivi za dozvoljavanje “ekstremistima” da ucjenjuju državu, kako je njegov glasnogovornik Mohammed al-Hegazi rekao za libijsku TV stanicu al-Ahrar.

Zvaničnici vjeruju da su članovi milicija Al-Qaqaa i Sawaaq, najvećih u glavnom gradu, podržali Hiftera, iako rade pod kontrolom Vlade.

Al-Qaqaa je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio izjavu u kojoj kažu da su napali Parlament sa Sawaaqom zato što su političari podržali “terorizam”.

Šef Parlamenta Nouri Abu Sahmein ranije je izjavio za libijsku TV stanicu al-Nabaa da će se Parlament sastati u utorak.

Al Jazeera i agencije