Južna Koreja raspušta Obalnu stražu

Park predstoji i politička borba za poziciju (EPA)

Predsjednica Južne Koreje priopćila je da će Obalna straža te zemlje biti raspuštena i zamijenjena novom sigurnosnom agencijom.

Obraćajući se naciji, izjavila je i da prihvata punu odgovornost za reakciju vlasti na potonuće trajekta Sewol u travnju ove godine, u kojem je poginulo 292 ljudi.

Predsjednica Južne Koreje nije suzdržavala suze dok se obraćala naciji i odavala počast onima koji su se žrtvovali kako bi spasili druge dok je trajekt Sewol tonuo.

“Ispričavam se za bol i patnje svih građana. Kao predsjednica, odgovorna sam za sigurnost i živote svog naroda”, rekla je Park Geun-hye.

Reforma sistema

U istom govoru priopćila je i planove za reformu cjelokupnog sustava, koje je obećala nakon tragedije.

Njezina prva meta je Obalna straža, kritizirana zbog toga što je pomogla kapetanu i članovima posade da se sklone na sigurno te što nije pomogla putnicima zarobljenim u kabinama.

“Obalna straža postajala je sve veća, ali ipak nije dobijala dovoljno sredstava iz proračuna i osoblja za uspostavljanje sigurnosti i spašavanje”, rekla je predsjednica.

Nova sigurnosna agencija preuzet će spasilačke operacije Obalne straže, dok će policija biti zadužena za istrage.

“Svi zaposlenici Obalne straže prihvatit će mišljenje predsjednice i naroda. Ponavljam ono što smo obećali obiteljima nastradalih – učinit ćemo sve što možemo kako bismo pronašli i posljednjeg nestalog putnika”, rekao je zapovjednik Obalne straže Kim Suk-kyoon.

Ali mnoge obitelji onih koji još nisu pronađeni smatraju odluku predsjednice pogrešnom.

Porodice nestalih nezadovoljne

“Obalna straža će biti bijesna, a to će utjecati na operaciju traženja nestalih. Želimo pitati Vladu, imate li volju da nastavite operaciju i pronađete sve putnike ili ne”, poručio je jedan od članova obitelji.

“Potresenost predsjednice Park Geun-hye bila je očita tijekom govora. Ali pred njom je i politička borba za poziciju. Popularnost joj je nakon katastrofe pala sa iznad 60 na otprilike 45 posto, a za 4. lipnja zakazani su lokalni izbori”, javlja iz Seula reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

“Zbog značaja tog problema i šoka među običnim ljudima, imamo politički zamah koji bi predsjednica mogla iskoristiti. Iako država prolazi kroz krizu, za nju je to prilika i da poduzme ključne poteze”, smatra Moon Myung-jae, stručnjak za državnu administraciju.

A među tim potezima je i obećanje da će iskorijeniti, kako ju je nazvala, “birokratsku mafiju”, odgovornu za tajne dogovore između brodarske industrije i nadležnih tijela – samo jedan od mnogih dugogodišnjih problema otkrivenih nakon te katastrofe koje je predsjednica obećala riješiti.

Izvor: Al Jazeera