Kerryju predati podaci o sirijskim otrovima

John Kerry je vidio podatke koji ukazuju na višestruko korištenje hlora u ratne svrhe (AP)

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u četvrtak kako je vidio neobrađene podatke o tome da je Sirija upotrijebila bojni otrov u napadima na vlastite državljane, ali je dodao da podaci još nisu verificirani.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je Sirija u posljednjih nekoliko mjeseci možda upotrijebila hemijsko oružje u 14 napada, prenosi Hina.

“Vidio sam neobrađene podatke koji upućuju na to da je bilo, kao što Francuska kaže, nekoliko slučaja u kojima je hlor upotrijebljen u ratne svrhe”, kazao je Kerry novinarima u Londonu.

“Ako to jeste istina i bude li to moguće dokazati, to bi bilo u suprotnosti s dogovorom o hemijskom oružju i protiv konvencije koju je Sirija potpisala.”

Kerry, koji se prije toga sastao s ministrima vanjskih poslova Evropske unije i zemalja Perzijskoga zaljeva koje nisu sklone sirijskome predsjedniku Basharu al-Assadu, kaže kako ti podaci još nisu potvrđeni.

Sjedinjene Američke Države dogovorile su se sa saveznicima da “udvostruče napore” kako bi se podržala umjerena sirijska opozicija.

Amerika je spremna razmotriti mogućnost slanja pomoći u teritorije koje drže pobunjenici, i to putem nevladinih organizacija, a ne Ujedinjenih naroda, rekao je Kerry.

Sastanak s opozicijom

Ranije se američki predsjednik Barack Obama sastao sa sirijskim opozicijskim vođom Ahmadom Jarbom i pohvalio konstruktivni pristup opozicijske koalicije, saopćila je Bijela kuća koja nije spomenula oružje koje pobunjenici traže od Sjedinjenih Američkih Država.

“Predsjednik Obama pozdravio je vodstvo sirijske opozicijske koalicije i konstruktivni pristup prema dijalogu” te pozvao na stvaranje vlade koja će predstavljati sav sirijski narod, prenosi Reuters.

Obama i američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice ponovili su kako je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izgubio svaki legitimitet da vodi Siriju i “nema mu mjesta u budućnosti” zemlje, prenosi AFP.

Jarba je zahvalio Bijeloj kući na američkoj pomoći u opremi, koja nije oružje, a iznosi 287 miliona dolara.

U saopćenju se ne spominje zahtjev Jarbe za protivzračno oružje kako bi se opozicija mogla boriti protiv Assadovih snaga.

“To oružje moglo bi promijeniti ravnotežu snaga na terenu”, rekao je prošle sedmice Jarba.

Obamina administracija, vrlo suzdržana prema svakom izravnom vojnom angažmanu u Siriji, strahuje da oružje ne padne u ruke pobunjeničkih grupa povezanih s Al-Kaidom, koje učestvuju u trogodišnjem sukobu u Siriji, u kojem je ubijeno najmanje 150.000 ljudi, a blizu deset miliona civila je raseljeno.

Izvor: Agencije