Abbas i Kerry razgovarali o mirovnom procesu

Kerry je tokom susreta s Abbasom ustvrdio kako vrata prema miru ostaju otvorena (AP)

Američki državni sekretar John Kerry je u srijedu kasno navečer održao dvosatni sastanak sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, što je bio njihov prvi susret od propasti posljednjeg kruga izraelsko-palestinskih pregovora koncem aprila.

Tokom susreta, koji su američki diplomatski krugovi nazvali “neformalnim”, Kerry je ustvrdio kako “vrata prema miru ostaju otvorena”, ali i naglasio da je odgovornost za nastavak pregovora na Palestincima i Izraelcima, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta, prenosi Reuters.

Taj je zvaničnik otkrio i kako je Kerry pozvao Palestince i Izraelce da se “suzdrže od poteza koji ne pomažu” situaciji.

Abbas je Kerryja upoznao i s razvojem političkih događaja u vezi sa najavljenim pokušajem da pomiri Fatah i Hamas te uspostavi palestinsku vladu nacionalnog jedinstva, što je bio osnovni razlog da Izrael 24. aprila prekine pregovore, jer odbija mogućnost ikakvih odnosa s Hamasom, koji smatra terorističkom organizacijom.

Zaobilaženje mirovnog procesa

Pregovori su propali nakon devet mjeseci zbog unilateralnih poteza Palestinaca i Izraelaca.

Izrael je obećao, ali na kraju nije oslobodio sva 104 palestinska zatvorenika, koji već dugo služe zatvorsku kaznu, i odobrio gradnju stotine novih domova u jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama.

Abbas je, s druge strane, odlučio potpisati 15 međunarodnih konvencija, iako je obećao da neće unapređivati palestinski status dok traju pregovori.

Sjedinjene Američke Države i Izrael su to označili pokušajem da se zaobiđe mirovni proces.

Izvor: Agencije