Obama razgovarao sa sirijskom opozicijom

Jarba je zahvalio Bijeloj kući na američkoj pomoći u opremi, koja nije oružje, a iznosi 287 miliona dolara (AP)

Američki predsjednik Barack Obama sastao se sa sirijskim opozicijskim vođom Ahmadom Jarbom i pohvalio konstruktivni pristup opozicijske koalicije, saopćila je Bijela kuća koja nije spomenula oružje koje pobunjenici traže od Sjedinjenih Američkih Država.

“Predsjednik Obama pozdravio je vodstvo sirijske opozicijske koalicije i konstruktivni pristup prema dijalogu” te pozvao na stvaranje vlade koja će predstavljati sav sirijski narod, prenosi Reuters.

Obama i američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice ponovili su da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izgubio svaki legitimitet da vodi Siriju i “nema mu mjesta u budućnosti” zemlje, prenosi AFP.

Jarba je zahvalio Bijeloj kući na američkoj pomoći u opremi, koja nije oružje, a iznosi 287 miliona dolara.

U saopćenju se ne spominje zahtjev Jarbe za protivzračnim oružjem kako bi se opozicija mogla boriti protiv Assadovih snaga.

“To oružje moglo bi promijeniti ravnotežu snaga na terenu”, rekao je prošle sedmice Jarba.

Obamina administracija, vrlo suzdržana prema svakom izravnom vojnom angažmanu u Siriji, strahuje da oružje ne padne u ruke pobunjeničkih grupa povezanih sa Al-Kaidom, koje učestvuju u trogodišnjem sukobu u Siriji u kojem je ubijeno najmanje 150.000 ljudi, a deset miliona civila je raseljeno.

Francuska istraga

Francuska je objavila da istražuje dokaze o tome da je Vlada Sirije upotrijebila hemijsko oružje u 14 incidenata posljednjih nekoliko mjeseci i izrazila zabrinutost da predsjednik Bashar al-Assad još ima kapacitete za proizvodnju bojnih otrova, uprkos naporima međunarodne zajednice da uništi hemijski arsenal te zemlje.

“Imamo najmanje 14 indicija koji pokazuju da je posljednjih nekoliko sedmica upotrijebljeno hemijsko oružje u manjem opsegu”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius na konferenciji za novinare. “Trenutno ispitujemo uzete uzorke”, dodao je.

Fabius je rekao da je Assadova Vlada dosad predala 92 posto zaliha hemijskog oružja prema međunarodnom sporazumu, čiju provedbu nadgleda Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW). No, istaknuo je kako najnoviji izvještaji upućuju na to da Vlada još ima kapacitete za proizvodnju hemijskog naoružanja.

“To pokazuje da je Assadov režim, uprkos obećanjima, i dalje u stanju proizvoditi i upotrijebiti hemijsko oružje”, rekao je francuski ministar. OPCW razmišlja o slanju vlastite misije koja bi istražila navode o napadima hlorom, rekao je izvor Reutersu prošloga mjeseca.

Sirija je obećala predati ili uništiti cijeli hemijski arsenal, iako još ima približno 7,5 posto hemijskih supstanci koje je prijavila OPCW-u te nije uništila sve fabrike i skladišta hemijskog naoružanja.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon potvrdio je da međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi odlazi s dužnosti 31. maja, ali nije rekao ko je njegov nasljednik.

Izvor: Agencije