Sao Paulo suočen s nestašicom vode

Mjesec dana pred Svjetsko nogometno prvenstvo, najveći grad Južne Amerike Sao Paulo suočava se s nestašicom vode, jer je zbog činjenice da kiša nije pala mjesecima glavni gradski spremnik – isušen.

Restrikcije su neminovne, a građani prinuđeni da štede vodu. Pojedine obitelji paze na svaku kap vode.

Stanovnica Sao Paula Ana Britto pokušava prosuti što manje u odvod, jer sve što može – ponovno iskoristi.

“Vodom koju sam koristila u kuhinji, zalijem cvijeće. Ako sam prala rublje, operem podove. Važno je da svi pokušamo štedjeti”, kaže Ana.

Za sada, ima što da se sačuva, iako ne zadugo.

Prizori su u Sao Paulu kao na Mjesecu – zemlja je suha i ispucala, jer je u posljednje dvije godine na tom području pala četvrtina kiše koja je potrebna, dok je potražnja za vodom porasla.

Situacija iz lošeg u gore

“U ovo doba prošle godine spremnik je bio ispunjen sa 62 posto kapaciteta. Godinu kasnije, vode je svega 8-9 posto. To je najniže ikad. Prizor koji sve to ostavlja je očit. Dugoročne posljedice mogu biti sasvim ozbiljne i dramatične”, javlja Al Jazeerin reporter Gabriel Elizondo.

Stručnjaci kažu da, i kad kiša ponovno popuni spremnik, njegov potpuni oporavak može potrajati od pet do 20 godina.

Država pokušava sa posebnim mjerama, pa preusmjerava opskrbu na spremnik koja može trajati nekoliko mjeseci.

Sve to je presudno važno za grad koji ima 11 milijuna stanovnika.

Guverner tješi građane da možda i neće biti potrebne restrikcije do kraja ove godine, no to je stav koji mnogi vide kao neodgovoran.

“Treba odmah da uvedemo restrikcije da ljudi počnu štedjeti vodu. Bit će teško, ali je neophodno. Malo vode imamo i trebamo je koristiti na održiv način”, ukazuje Paulo Costa, stručnjak za životni okoliš.

Dan nakon snimanja u spremniku, voda je pala ispod osam posto njegovog kapaciteta, čime je kriza u vodoopskrbi – od lošeg prerasla u gore.

Izvor: Al Jazeera