Libija: Oslobođen jordanski ambasador

Grupa naoružanih osoba otela je Aitana 15. aprila iz njegovog automobila u centru Tripolija, u blizini Jordanske ambasade (AFP)

Jordanski ministar vanjskih poslova Jordana Nasser Judeh rekao je da je jordanski veleposlanik Fawwaz Aitan, koji je otet u Libiji prošlog mjeseca, oslobođen i da je na putu kući.

Judeh nije iznio više detalja u vezi sa otmicom i okolnostima pod kojima je veleposlanik oslobođen, prenosi Srna.

Nakon otmice oslobođen Libijac

Grupa naoružanih osoba otela je Aitana 15. travnja iz njegovog automobila u središtu Tripolija, u blizini jordanskog veleposlanstva, podsjeća AP.

Sedam dana kasnije Jordan je oslobodio Libijca koji je služio doživotnu zatvorsku kaznu zbog planiranja samoubilačkog napada na aerodromu u Ammanu.

Jordanski dužnosnici tada nisu željeli reći da li je oslobađanje Libijca povezano s otmicom Aitana.

Nakon pada Gaddafijevog režima 2011. godine diplomatska predstavništva u Libiji redovito su na meti napada i otmica.

Učestali napadi, niko ne odgovara

Prema diplomatskim izvorima u Tripoliju, te otmice nerijetko izvode milicije, koje ih koriste kao sredstvo prisile za oslobađanje Libijaca zatočenih u inozemstvu.

Učestalost takvih napada, za koje još nitko nikad nije odgovarao, svjedoči o nesposobnosti novih libijskih vlasti da uspostave red u toj zemlji, u kojoj vlada kaos i gdje milicije provode zakon nakon Gaddafijeva pada, naveo je AFP nakon otmice jordanskog veleposlanika.

Izvor: Agencije