Talibani počeli ‘proljetnu ofanzivu’

Talibanski lideri zaprijetili su prošle sedmice da će u ovoj ofanzivi očistiti 'prljavštinu nevjernika' u zemlji (EPA)

Talibanski borci napali su Vladinu zgradu u istočnom Afganistanu u seriji napada širom zemlje, dok su dvije rakete pogodile međunarodni aerodrom u Kabulu, pri čemu nije bilo žrtava.

Policija je opkolila zgradu Ministarstva pravde u gradu Jalalabadu, u koju su upali talibani, gdje pucaju jedni na druge, kazao je general Fazel Ahmad Sherzad, policijski šef u provinciji Nangarhar.

Talibani su počeli napad dok su zaposlenici dolazili na posao, rekao je Sherzad, ali nije poznato koliko je ljudi bilo u zgradi kada su je zauzeli borci.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio je odgovornost talibana za napad na Twitter nalogu, ali nije dao nikakve druge detalje.

Raketama na bazu Bagram

Prošle sedmice talibani su saopćili da će pokrenuti godišnju “proljetnu ofanzivu” 12. maja.

Grupa borca u ponedjeljak je također napala policijske punktove u istočnom Afganistanu, pri čemu je poginulo troje ljudi, a osam je ranjeno.

Ubijene su dvije žene i policajac, dok su dva policajca i šest civila, uključujući troje djece, ranjeni, saopćili su zvaničnici.

Niko još nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Napadači u Jalalabadu detonirali su i bombu pored ceste, ranivši šestero ljudi, među kojima su i dva policajca.

Dvije rakete bačene su i na vojnu bazu Bagram, oko 50 kilometara od Kabula, ali nije bilo žrtava, rekao je policijski šef u toj provinciji Masoom Farzahee.

Povlačenje NATO vojnika

Talibanski lideri zaprijetili su prošle sedmice da će u toj ofanzivi, koja će biti posljednja prije nego što se snage NATO-a povuku iz Afganistana, očistiti “prljavštinu nevjernika” u zemlji.

Njihova “proljetna ofanziva” podudarit će se s drugim krugom predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca.

Na izborima će biti izabran nasljednik predsjednika Hamida Karzaija, koji je na vlasti od svrgavanja talibana 2001. godine.

Gotovo 51.000 vojnika NATO-a, koji su još u Afganistanu, otići će iz zemlje do decembra, a samo manji broj njih ostat će duže zbog obuke afganistanskih snaga sigurnosti i antiterorističkih operacija.

Talibani su upozorili da će pobuna biti nastavljena čak i ako u zemlji ostane samo nekoliko hiljada američkih vojnika.

Vojne operacije u Afganistanu obično počinju u aprilu ili maju, kada se snijeg otopi na planinama.

Izvor: Agencije