Siromaštvo – glavna tema izborne kampanje

Vlada Argentine nije sigurna je li siromaštvo u toj zemlji u porastu, kako kažu pojedina istraživanja. U slučaj su se uključili i nezavisni istražitelji, a sve se dešava u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore.

Kada je Vlada propustila objaviti službene cifre o stepenu siromaštva u zemlji, nezavisni istražitelji su uskočili sa svojom ekspertizom. Grupa naučnika sa Katoličkog univerziteta otkrila je da 25 posto stanovništva, odnosno gotovo 10 miliona ljudi, živi ispod granice siromaštva. A ta cifra je u porastu. Ali, 5,5 posto ljudi živi u ekstremnom siromaštvu i to je stopa koja je u padu.

“Radna mjesta postaju sve nesigurnija – ne govorim samo o onima koji su u stalnom radnom odnosu, već o onima koji su na slabo plaćenim poslovima. A ako se kvalitet poslova ne poveća, ni ta domaćinstva neće izbjeći siromaštvo”, kaže istraživač Eduardo Donza.

Iz Vlade poručuju da trenutno istražuju kako se došlo do tih podataka. Posljednje istraživanje koje je Vlada objavila za prvu polovicu prošle godine ukazuje da manje od pet posto populacije živi u siromaštvu i da su te cifre u značajnom padu od 2003. godine.

“Iza mene je Vill 31- najstariji siromašni kvart u Buenos Airesu. Izgrađen 30 godina prošlog stoljeća i još se širi. Ali, čini se da neće skoro nestati. Kao dominantan dio panorame Buenos Airesa, nemoguće ga je sakriti”, izvještava iz glavnog grada Argentine reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Sakriven i na marginama

Ali, veći dio siromaštva je sakriven i na marginama. Zato su predstavnici 17 sličnih naselja širom grada postavili šatore u samom središtu Buenos Airesa. Njihov 17-dnevni štrajk glađu usmjeren je ka nadležnima i njihovim neispunjenim obećanjima o novim školama, domovima zdravlja, kanalizacijskim mrežama, putevima i komunalnim uslugama.

“Diskriminiraju nas jer živimo u siromašnim četvrtima. Zato ni naša djeca ne mogu naći posao. Nemamo ista prava kao oni koji žive u centru”, kaže Victoria, stanovnica Villa Lugana.

“Ono što želimo je da poboljšaju naša naselja. Želimo dostojanstveniji život”, rekao je Gitano, stanovnik Villa Soldatija.

Sve to se događa usred kampanje za predsjedničke izbore. Ključna tema je upravo siromaštvo. Uz inflaciju, koja se polako otima kontroli, nema sumnje da je siromaštvo u Argentini u porastu. Ali, u kojoj mjeri, kako to izmjeriti i kako se protiv toga boriti je mnogo teže procijeniti.

Izvor: Al Jazeera