Nigerija očekuje pomoć u traženju otetih

Nigerija očekuje dolazak međunarodnih stručnjaka koji će pomoći u traženju djevojčica koje su oteli pripadnici ekstremističke skupine Boko Haram. Dok iz svijeta stižu poruke potpore obiteljima otetih, nigerijske udruge za zaštitu ljudskih prava navode da zabrinutost i osude nisu dovoljne i da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda skupini Boko Haram treba nametnuti sankcije.

Među porukama potpore koje iz svijeta stižu obiteljima nestalih djevojčica izdvaja se i ona koju je poslao britanski premijer David Cameron.

“Ono što je moguće, treba se i poduzeti kako bi se Nigeriji pomoglo da pronađe nestale. Smatram da je doista važno priznati da to nije samo problem Nigerije. Islamske ekstremiste imamo i u Pakistanu, to vidimo i u drugim dijelovima Afrike, na Bliskom istoku, također. Budimo iskreni – i ovdje, u Engleskoj, ekstremisti i dalje imaju veliku potporu”, upozorava Cameron.

Nezadovoljstvo u SAD-u

Manje skupine prosvjednika izašle su na ulice nekoliko sjeverno-američkih gradova, pa su baneri s napisima “Vratite naše djevojčice” i “Zaustavite trgovinu ljudima” nošeni u Atlanti, New Yorku i Torontu.

“Vrlo sam zadovoljna što cijela Amerika stoji iza ovoga. I nadam se da to može pomoći kako bi se djevojke vratile obiteljima”, kaže Franka Okeya iz New Yorka.

Stotine okupljenih ispred nigerijskog konzulata na Manhattanu pozdravile su poruku njujorškog gradonačelnika Billa de Blasija, koji je rekao kako taj događaj treba osuditi cijeli svijet. Američki vojni i civilni savjetnici spremni su pomoći Vladi Nigerije kako bi se potraga ubrzala.

Kritike Vladi Nigerije

U Torontu je nigerijska zajednica pozvala Vladu Kanade da se pridruži u potrazi. Kanađani s ulica šalju poruke potpore, govoreći kako ih “proganja sve to”, pa navode da “ne mogu učiniti više nego doći na prosvjed i tako pružiti potporu”.

“Važno mi je da sam ovdje. Voljela bih kada bi i Vlada Kanade mogla pomoći da se pronađu. To bi bilo veoma dobro. Zamislite kako bi njihove majke bile sretne”, kažu prosvjednici u Torontu.

Vlada Nigerije je na udaru kritike jer nije odmah prihvatila ponude za pomoć u potrazi, koje su poslali SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Španjolska. Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan vjeruje da se otete djevojke i dalje nalaze u Nigeriji, nakon što su još polovicom travnja otete iz jednog sela blizu granice s Kamerunom.

Od 276 otetih, 53 djevojke su uspjele pobjeći. Boko Haram prijeti da će preostale djevojke prodati u roblje.

Izvor: Al Jazeera