Najbolji pogled sa Zemlje u svemir

Čileanska pustinja Atakama postala je centar astronomskih istraživanja zbog svog čistog i suhog zraka. Zovu je i najboljim pogledom sa Zemlje u svemir. U toku je gradnja novog teleskopa, vrijednog milijardu dolara. Kako je iz Atakame posmatrati zvijezde istražio je reporter Al Jazeere Nick Clark.

Da biste istraživali svemir, morate uočiti zvjezdanu svjetlost koja je putovala možda milijarde svjetlosnih godina. A za to vam je potrebno dobro ogledalo. Napravljeno je od sedam tona stakla, s površinskim slojem od aluminija, debelog desethiljaditi dio milimetra. Ali, za šest godina postojeći teleskop bit će zasjenjen najjačim teleskopom na planeti. Grade ga na 250 metara većoj nadmorskoj visini.

“Tempo astronomskih otkrića zavisi od naše sposobnosti da posmatramo dubine svemira. I čini se da smo zbog toga spremni na sve. Ovdje je cijeli vrh planine razoren i poravnan, kao dio ljudske potrage za odgovorima na značajna pitanja o svemiru, kao što su priroda tamne materije i tamne energije, ‘crne rupe’ te pitanja o tome kako su se zvijezde i galaksije razvijale”, kaže Clark.

‘Otvorit će nam nebo’

Teleskop “Veliki Magelan” ovako će izgledati. Na ogledala i stručnjake već je potrošeno blizu milijardu dolara. Na Zemlju će slati slike deset puta oštrije nego čuveni teleskop Huble, nevjerovatna alatka za zvjezdanu arheologiju.

“Teleskop ‘Veliki Magelan’ otvorit će nam nebo i omogućiti ljudima poput mene da vide veoma blijede zvijezde i patuljaste galaksije koje kruže Mliječnim putem, a koje ranije nismo mogi posmatrati”, kaže Anna Frebel sa Tehnološkog instituta u Maccachusettsu.

Ispod teleskopa kuhari neumorno rade. Da bi cijele noći provodili posmatrajući nebo, astronomi moraju biti nahranjeni. Dok pada noć, Anna Frebel se sprema za snimanje svjetla koje potiče iz galaktičkog centra Mliječnog puta.

“Fascinanto je kombinirati vlastito istraživanje i spektroskopske podatke, koji ne izgledaju baš privlačno, ali koji nam pružaju detaljne informacije o svemirskim objektima, s prelijepim prizorima koje dobijamo sa tog istog neba”, rekla je ona.

U međuvremenu astronom Mark Phillips, direktor opservatorije “Magelan”, traži supernove. Prati njihovo putovanje dugo čak tri ili četiri milijarde godina.

“U mogućnosti smo vidjeti supernovu i galaksiju iz koje je potekla onakvu kakva je tada bila, jer je svjetlosti trebalo tri miliona godina da dođe do nas. Na taj način možemo mjeriti širenje svemira. Otkrili smo i da se širenje trenutno ubrzava, a ne usporava, kao što smo očekivali”, priča Phillips.

Fascinantni snimci galaksije

Nekoliko sati kasnije fascinantni snimci naše sopstvene galaksije.

“Ovdje imamo lijep film Mliječnog puta, posebno centra galaksije. Vidite njegovu strukturu, osvijetljenu svjetlom iz pozadine centra. Tu je mnogo gasova i zvijezda koje ga osvetljavaju i zbog toga Mliječni put zaista posebno izgleda u južnoj hemisferi”, kazala je Anna Frebel.

“I tako je još jedna noć provedena u posmatranju svemira. Novi podaci, novi spektri, nova saznanja… Čovjekovo razumijevanje svemira i njegovog mjesta u njemu svakog dana sve je veće”, izvještava Nick Clark.

Izvor: Al Jazeera