Kairo: Studentima zatvor zbog protesta

Studenti sa više egipatskih univerziteta koji podržavaju Mursija redovno održavaju demonstracije (EPA)

Grupa od 36 studenata prestižnog egipatskog univerziteta Al-Azhar osuđena je u nedjelju na po četiri godine zatvora zbog učešća u nasilnim protestima, organiziranim u znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

Studenti su proglašeni krivima za organiziranje nasilnih protesta u decembru, izazivanje nereda, blokiranje puteva ispred univerziteta i agresivnog ponašanja prema sigurnosnim snagama, saopćili su neimenovani izvori iz pravosuđa.

Kako je prenio AFP, svaki od njih kažnjen je i novčano sa po 3.300 eura, navodi Tanjug.

Mursi je svrgnut u julu prošle godine, poslije masovnih uličnih protesta.

Od tada je u nasilnim demonstracijama poginulo više od 1.400 ljudi, gotovo 15.000 je pritvoreno, a stotine osuđene na smrtnu kaznu.

Studenti sa više univerziteta, a posebno kairskog Al-Azhar, koji podržavaju Mursija redovno održavaju demonstracije, zahtijevajući njegovo oslobađanje.

Optužnica protiv boraca

Ta presuda uslijedila je dan nakon što je egipatsko državno tužilaštvo saopćilo da je podiglo optužnicu protiv 200 navodnih članova grupe inspirirane Al-Kaidom – Ansar Bayt al-Maqdis, optužujući ih za napade u kojima je poginulo 40 policajaca i 15 civila, kao i za saradnju s Al-Kaidom i palestinskom organizacijom Hamas.

To će biti prvo masovno suđenje navodnim militantima u Egiptu od kako je u julu prošle godine vojska sa vlasti svrgnula predsjednika Muhameda Mursija, prenijela je agencija AP.

U saopćenju egipatskog državnog tužilaštva se navodi da osumnjičeni, od kojih je 98 i dalje u bjekstvu, pripadaju grupi Ansar Bayt al-Maqdis ili Prvaci Jerusalema, koja je preuzela odgovornost za niz napada u periodu nakon svrgavanja Mursija.

Tužilaštvo tereti osumnjičene osobe za izvršenje čak 51 napada, kao i prisustvovanje obuci s Hamasom u Gazi i Siriji.

Izvor: Agencije