Caracas uvodi restrikcije isporuke vode

Zbog suše su u glavnom gradu Venecuele Caracasu vlasti uvele restrikcije vode tokom iduća četiri mjeseca, pa bi takvom odlukom većina od oko sedam milijuna stanovnika prijestolnice mogla ostati bez vode i do tri dana tjedno.

Bez vode, stan Fernanda Lozana postao je pravo skladište plastičnih boca, jer taj stanovnik Caracasa već tjednima doživljava neugodno iznenađenje svaki put kada odvrne slavinu.

“Morao sam razraditi strategiju kako bih sačuvao što više vode – kada je ima. Nekad je nema cijelu vječnost”, žali se Lozano.

I nije usamljen u tome, jer je stopiranje isporuke vode u Caracasu dio svakodnevice. Vlada za to okrivljuje posebno sušnu godinu. Jedan od tri rezervoara u gradu je prazan i nije u upotrebi, sada su restrikcije postale i službene.

Neodržavanje sistema

“Želimo, koliko je to moguće, olakšati ljudima svakodnevni život, ali trenutačna situacija nije do nas. To je viša sila”, kaže Miguel Rodriguez, ministar zaštite okoliša.

Međutim, mnogi tvrde da je problem u godinama, ako ne i u desetljećima, neadekvatnog održavanja sustava, koji i kada ima vode ne radi punim kapacitetom.

“Ne znam tko je u pravu, ali znam da smo mi ti koji patimo. Nama treba rješenje, a ne prazna priča”, upozorava Lozano.

Nestašica vode je samo još jedna više u zemlji u kojoj je opskrba osnovnim dobrima problem i zbog kojih su ljudi često na ulicama, prosvjedujući. Vlada tvrdi da će restrikcije biti gotove do rujna, do kada je stanovnicima poput Fernanda Lozana ostalo da sami smisle kako živjeti bez vode.

Izvor: Al Jazeera