Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim oružjem

Dvije Koreje formalno su u ratu već šest decenija, jer je njihov sukob 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom (EPA)

Sjeverna Koreja je ponovno zaprijetila atomskim oružjem, dva dana nakon što je južnokorejski ministar odbrane izjavio da Pjongjang privodi kraju pripreme za četvrtu nuklearnu probu.

Zvanična korejska novinska agencija KCNA prenijela je pisanje lista vladajuće partije Rodong Sinmun, koji je objavio da je Sjeverna Koreja “jasno iznijela odlučan stav da će preduzeti kontramjere, uključujući nuklearnu probu, da bi zaštitila suverenitet i dostojanstvo zemlje”.

Specijal

Američki institut za nauku i međunarodnu sigurnost u subotu je saopćio da su satelitski snimci od prethodnog dana pokazali vršenje aktivnosti na sjevernokorejskoj lokaciji za nuklearno testiranje, uključujući kretanje vozila, kamiona i cisterni.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Kwan-jin u četvrtak je rekao da Sjeverna Koreja privodi kraju pripreme za izvođenje četvrte nuklearne probe, navodi AP.

Upozorenja SAD-a

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je krajem prošlog mjeseca Pjongjang da ne izvodi nuklearno testiranje i da će na njega međunarodna zajednica oštro odgovoriti.

“Ako Sjeverna Koreja učini pogrešku i izvede još jedno nuklearno testiranje, može očekivati oštar međunarodni odgovor”, rekao je za list LoongAng Ilbo.

Obama je posjetio Seoul kako bi uvjerio Južnu Koreju da će Sjedinjene Američke Države i dalje pritiskati Pjongjang da odustane od svojih nuklearnih ambicija, prenosi Hina.

Dvije Koreje formalno su u ratu već šest decenija, jer je njihov sukob 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Izvor: Agencije