Pobunjenici odbili napad na Falluju

Meta napada iračkih snaga bila su i civilna naselja, navode očevici (AP)

Iračke vladine snage nisu uspjele staviti pod kontrolu zapadni grad Falluju nakon vojne operacije sa jugoistočne strane koju su nazvali “Sravnjivanje računa”.

U operaciji iračkih snaga poginulo je i ranjeno 17 osoba, među kojima ima i djece.

U dva napada 11 žrtava

U dva bombaška napada sjeverno od Bagdada u subotu je poginulo 11 ljudi, saopćili su zvaničnici.
Policija navodi da se najgori napad dogodio kada je napadač samoubica aktivirao automobil pun eksploziva na kontrolnom punktu snaga sigurnosti u gradu Dujail u kome je poginulo sedam osoba.
U ovom napadu povrijeđeno je 15 ljudi.
Dujail se nalazi blizu 80 kilometara sjeverno od Bagdada.
Četiri osobe su poginule, a 17 je ranjeno od eksplozije bombe u gradu Tarmiyah, sjeverno od Bagdada, saopćila je policija, prenio je AP.

Očevici su kazali da su pripadnici plemena uspjeli odbiti napad Vladinih snaga, koji su bili prisiljeni povući se u južni dio Falluje.

Avioni i helikopteri iračkih oružanih snaga, navode očevici, izbacili su burad punjenu eksplozivom na grad, što je prouzrokovalo velika razaranja na civilnim zgradama.

Iznenadni napad

“Pokrenuta je vojna operacija kako bi se oslobodila Falluja”, rekao je zvaničnik Iračkog ministarstva odbrane.

U izjavi se dodaje da su cilj “iznenadnog napada” jedinice Islamske države Irak i Levant i Al-Kaide.

U saopćenju Ministarstva odbrane navodi se da u akciji učestvuju pješadijske i antiterorističke jedinice, potpomognute zračnim snagama i policijom.

“U napadu je ubijeno više naoružanih osoba i zaplijenjeno više komada oružja i municije”, piše u saopćenju i dodaje se da su “napadači i dalje u ofanzivi čiji je cilj lov na odbjegle pobunjenike”.

Ministarstvo ne navodi podatke o gubicima koje su pretrpjele Vladine snage.

Poginuo komandir pobunjenika

Vojno vijeće u Falluji navodi da je u napadu Vladinih snaga poginuo brigadir Abu al-Fida Al-Zubaidi, komandir specijalnih snaga u Vijeću.

Ahmed Shami, načelnik bolnice u Falluji, kazao je za agenciju AFP da je u napadu poginulo 11 civila, među njima dvoje djece, a da je devet osoba povrijeđeno u zračnim napadima i sukobima.

Pobunjenici drže Falluju i dijelove grada Ramadija od početka januara, prenosi AFP.

Najnovije nasilje događa se dok još traje proces brojanja glasova nakon općih izbora održanih 30. aprila, prvih od kako su se američke snage povukle iz Iraka krajem 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije