Dogovoren mir u Južnom Sudanu

Salva Kiir (lijevo) i Riek Machar (desno) potpisali su mirovni sporazum i naredili svojim snagama da trenutno prekinu borbe (AP)
Salva Kiir (lijevo) i Riek Machar (desno) potpisali su mirovni sporazum i naredili svojim snagama da trenutno prekinu borbe (AP)

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir i vođa pobunjenika Riek Machar dogovorili su se u petak navečer oko okončanja petomjesečnog sukoba.

Mirovni sporazum poziva na trenutačno uvođenje primirja i formiranje prijelazne vlade uoči sačinjavanja novog ustava i održavanja novih izbora.

U sukobu u najmlađoj svjetskoj državi poginulo su tisuće ljudi, a više od milijun ih je raseljeno.

Primirje dogovoreno u siječnju propalo je u roku nekoliko dana, dok su se obje strane međusobno optuživale za ponovno pokretanje borbi.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da bi mirovni sporazum “mogao označiti prekretnicu za Južni Sudan”.

Kerry odigrao ključnu ulogu

“Teško putovanje na dugačkoj cesti počinje sada i taj rad se mora nastaviti”, izjavio je Kerry koji je igrao ključnu ulogu u okupljanju dviju strana za pregovaračkim stolom.

Ujedinjeni narodi su optužili i Južnosudansku vladu i pobunjenike za zločine protiv čovječnosti, uključujući masovna ubojstva i kolektivna silovanja.

Suparnici su potpisali sporazum u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi u petak navečer, nakon njihovog prvog međusobnog sastanka otkako su neprijateljstva izbila.

Sporazum poziva na prekid neprijateljstava u roku 24 sata od potpisivanja, a nakon toga će trajno primirje stupiti na snagu.

Sporazum je, također, potpisao etiopski premijer Hailemariam Desalegn koji je bio domaćin razgovora.

Kiir i Machar su, također, izdali trenutačna naređenja svojim snagama da prekinu s borbama te da omoguće dostavu humanitarne pomoći.

Sistematski zločini

Vodeći posrednik iz regionalnog bloka IGAD Seyoum Mesfin čestitao je Kiiru i Macharu na “okončanju rata”.

Dužnosnik Afričke unije Smail Chergui izjavio je da, “uzimajući u obzir trenutnu krizu, obnova mira u Južnom Sudanu neće biti jednostavna”.

U izvještaju UN-a, objavljenom u četvrtak, navodi se da su “raširene i sustavne” zločine počinile obje strane u domovima, bolnicama, džamijama, crkvama i UN-ovim objektima.

U priopćenju se obje strane pozivaju da prozovu odgovorne za zločine.

Procjenjuje se da pet milijuna ljudi u Južnom Sudanu treba pomoć, tvrdi UN.

Nasilje je izbilo kada je predsjednik Kiir optužio svog smijenjenog zamjenika Machara da priprema puč.

Jedna od najsiromašnijih država svijeta

Machar je negirao te navode, ali je nakon toga zapovijedao pobunjeničkom vojskom koja se borila protiv vlade.

Sukobi su poprimili etničke konotacije jer se Machar žestoko oslanjao na borce iz svoje etničke grupe Nuer, a Kiir na svoju zajednicu Dinka.

UN ima blizu 8.500 mirovnjaka u Južnom Sudanu, ali se, ipak, suočava s problemima u suzbijanju sukoba.

Južni Sudan stekao je nezavisnost 2011. godine, otcjepljujući se od Sudana, nakon višedesetljetnog sukoba između pobunjenika i Vlade u Khartoumu.

To je jedna od najsiromašnjih zemalja svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO