Netanyahu traži zakon o jevrejskoj državi

Mnoge države ne priznaju izraelsku odluku o Jerusalemu kao glavnom gradu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, izjavio je da će tražiti da se donese zakon koji će definirati Izrael kao jevrejsku državu, što je potez kome se protive arapski građani koji čine petinu stanovništva.

“Ja ću promovirati osnovni zakon koji će definirati Izrael kao nacionalnu državu jevrejskog naroda”, rekao je Netanyahu u govoru u Tel Avivu u četvrtak.

Agencije navode da je on ovom izjavom aludirao na palestinsko odbacivanje njegovog zahtjeva da priznaju Izrael kao jevrejsku državu u posljednjim mirovnim pregovorima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u subotu da će nova vlada nacionalnog jedinstva s Hamasom odbaciti nasilje i priznati Izrael i postignute sporazume s tom zemljom.

Abbas je održao sastanak sa palestinskim vođama nakon što se Izrael povukao iz mirovnih pregovora. 

Takvu odluku Vlada Izraela donijela je zbog sporazuma o jedinstvu Palestinaca, koji su potpisali nekadašnji veliki rivali Fatah i Hamas.

“Nova vlada će raditi po mojim naređenjima i po mojoj politici i vodit će računa o lokalnim pitanjima. Ako ja priznam Izrael i oni će priznati Izrael. Ako se ja odreknem nasilja i oni će se odreći nasilja i terorizma. Protivim se nasilju i terorizmu”, rekao je Abbas.

Vlada nacionalnog jedinstva

Abbas je podsjetio da su Palestinci priznali državu Izrael 1993, ali i naglasio da “nikada nećemo priznati jevrejsku državu”.

Napomenuo je, također, da to nije bilo traženo od Egipta i Jordana kada su sklopili mir s Izraelom.

Osnivanje vlade nacionalnog jedinstva kojom će upravljati Abbas, i koja će biti sastavljena od nestranačkih osoba, predviđeno je Sporazumom o pomirenju koji je Abbas prošle srijede sklopio sa suparničkim Hamasom, koji je trenutno na vlasti u Gazi.

Sporazum je izazvao oštre kritike Izraela, koji Hamas smatra terorističkom organizacijom.

Hamas odbacuje mirovne pregovore koje PLO vodi s Izraelom i zauzima se za oružani otpor.

Izrael je zbog tog sporazuma prošlog četvrtka suspendirao pregovore s PLO-om, koji su već bili u slijepoj ulici.

Prema prvim planovima, pregovori su trebali trajati do 29. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije