Malezija: Pratiti avione u realnom vremenu

Porodice nestalih nezadovoljne su istragom malezijskih vlasti (AP)

Ministarstvo transporta Malezije pozvalo je agenciju Ujedinjenih nacija  za nadzor vazduhoplovstva da uvede nove standarde za praćenje komercijalnih aviona  u realnom vremenu, prenose mediji u četvrtak, dva mjeseca nakon tragičnog nestanka malezijskog aviona s 239 putnika i članova posade.

Malezija je danas objavila preliminarni izvještaj o nestalom avionu na letu MH370 u kojem se navode uglavnom već poznati podaci.

Ministarstvo transporta Malezije navodi u pismu Organizaciji međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO) da nestanak malezijskog leta MH370 8. marta, kao i Air Franceovog aviona AF447 2009. godine, dokazuju da bi novi standardi pomogli ući u trag nestalom avionu, prenosi Reuters.

“Dvaput u zadnjih pet godina veliki komercijalni avioni su nestali, a njihova zadnja pozicija nije bila precizno poznata. Ta neizvjesnost rezultirala je velikim teškoćama u lociranju aviona na vrijeme”, stoji u zahtjevu.

Potraga počela četiri sata nakon nestanka

Za nestanak aviona na letu MH370 iz Kuala Lumpura za kineski Peking doznalo se tek 17 minuta nakon što je nestao s radara, a službenici vazdušne  kontrole istragu i moguće spašavanje započeli su tek četiri sata kasnije, prenosi CNN.

U preliminarnom izvještaju malezijskih vlasti ističe se kako je avion, kao što je poznato, nestao s radara u 01:21 sati u noći u Kuala Lumpuru.

Do tada je posada aviona trebala javiti kontroli u vijetnamskom Ho Chi Minhu gdje se nalazi.

Ali, umjesto toga, u 01:38 sati  kontrola je pitala posadu za lokaciju. Nepoznato je da li je kontrola reagovala u tih 17 minuta.

Malezijski izvještaj otkriva zapis komunikacije između kontrole leta u Vijetnamu i one u Maleziji – iz Ho Chi Minha su u Kuala Lumpuru u 01:38 sati dali upozorenje da ne mogu uspostaviti razgovor s pilotima leta MH370.

Ono što se događalo u ta četiri sata je od ključne važnosti, ali nije poznato istražiteljima.

Izvještaj je praćen audiosnimcima na kojima su zabilježeni razgovori između pilotske kabine i kontrolora leta.

“Premijer Najib Razak je postavio kao princip pravilo da sve dok objavljivanje određenih informacija ne ometa istragu ili operaciju potrage, u interesu otvorenosti i transparentnosti, takve informacije treba objelodaniti”, navodi se u propratnom saopštenju malezijske Vlade.

Zatvoreni centri za pomoć porodicama

Malezija nastavlja da istražuje šta se dogodilo sa avionom, a saopšteno je da je ove sedmice imenovan bivši šef malezijske civilne avijacije da predvodi istragu koja će uključiti i članove američkog Nacionalnog odbora za sigurnost saobraćaja, kao i drugih stranih agencija za vazdušni saobraćaj, prenosi AFP.

Malezijski prevoznik u četvrtak je objavio da će zatvoriti svoje centre za pomoć rodbini nestalih. Kompanija je dosad plaćala hotele u Kuala Lumpuru, Pekingu i drugim zemljama rodbini nestalih putnika.

Pomoć će pružati i nadalje ali će informacije rodbina odsad “primati u komforu vlastitih domova”, rekao je izvršni direktor Ahmad Jauhari Yahya.

Malezijska vlada, koja je oštro kritikovana zbog naizgled haotične reakcije i izjava za medije u slučaju nestanka aviona, uglavnom ne saopštava kako napreduje istraga o toj tragediji.

Vjeruje se da se avion srušio u Indijski okean, ali do sada je potraga za njegovim ostacima bila bez rezultata.

Izvor: Agencije