U Somaliji ubijena dva službenika UN-a

Predstavnici UN-a u Somaliji su kazali da su žrtve ustrijelile 'naoružane osobe' na aerodromu u Galkayju (EPA)

Dvojica službenika Ujedinjenih naroda, Francuz i Britanac, ubijeni su u ponedjeljak iz vatrenog oružja na aerodromu u Galkayju, u centralnoj Somaliji.

U samoproglašenoj autonomnoj somalskoj pokrajini Puntlandu, mjesni čelnik za borbu s gusarstvom Abdirisak Mohamed Dirir rekao je u izjavi za novinare da su “žrtve Francuz i Britanac”.

Predstavnik UN-a u Somaliji Nicholas Kay dodao je da su žrtve bili “konsultanti koji su radili u Uredu UN-a za suzbijanje droge i kriminala (UNODC)” i da su ih ustrijelile “naoružane osobe” na aerodromu u Galkayju, prenosi Hina.

Osuda Hollandea

Francuski predsjednik Francois Hollande je osudio “kukavičko ubistvo Francuza i Britanca, koji su radili za Ujedinjene narode u Somaliji” i odao je priznanje “radu i hrabrosti UN-ovih službenika širom svijeta”.

Glasnogovornik britanskog Ministarstva vanjskih poslova kasnije je potvrdio za AFP da je jedna od žrtava britanski državljanin.

Dvojica ubijenih službenika UN-a trebala su ostati u Galkayju dva dana, kako bi s lokalnim vlastima razgovarali o slanju novca i o bankovnom sistemu, rekao je Dirir.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su pripadnici grupe Al-Shabab preko svog glasnogovornika izrazili zadovoljstvo zbog ubistva, optuživši žrtve da su “došle špijunirati”.

“Nismo izveli tu operaciju, ali podržavamo svakoga ko želi ubijati UN-ove ljude”, poručio je glasnogovornik Ali Maxa Raage, dodajući da “poziva sve Somalce da postupaju po svom nahođenju”.

Izvor: Agencije