SAD smanjuje arsenal balističkih raketa

Američka vojska će razmontirati po četiri lansirna tunela na svakoj od 14 nuklearnih podmornica (EPA)

Sjedinjene Američke Države smanjit će broj lansera kopnenih, morskih i nuklearnih raketa prema Novom START sporazumu s Rusijom, ali neće “penzionirati” svoj arsenal balističkih projektila, što su očekivali neki političari, kazali su američki zvaničnici agenciji Reuters.

Američka vojska će razmontirati po četiri lansirna tunela na svakoj od 14 nuklearnih podmornica, promijenit će namjenu 30 nuklearnih bombardera B-52 u komercijalnu te isprazniti 50 silosa s interkontinentalnim balističkim projektilima, naveo je visoki zvaničnik pod uvjetom anonimnosti.

Drugi zvaničnik je kazao kako Vlada želi očuvati fleksibilnost kada je riječ o sistemima oružja na kopnu, moru i zraku.

Novi START dogovor, koji je postignut 2010, a stupio na snagu 5. februara 2011. godine, traži od SAD-a i Rusije da smanje broj primjeraka nuklearnog naoružanja na 1.550 komada po državi do 2018. godine, što je manje od ranijeg ograničenja, koje iznosi 2.200.

Modernizacija arsenala

Američka vojska, kako je saopćila Vlada 2010. godine, ukupno ima 5.113 komada razmještenog i nerazmještenog, taktičkog i strateškog nuklearnog oružja.

Neki političari su iskazali zabrinutost da će kompletna jedinica balističkih projektila biti eliminirana prema tom sporazumu.

Proizvođači oružja u SAD-u pažljivo prate planove Vlade u Washingtonu o modernizaciji arsenala nuklearnog oružja i platformi koje ga nose.

Procjenjuje se da će ti planovi koštati 355 milijardi dolara u nadolazećim decenijama.

Izvor: Agencije