Kerry: Pregovori zastali zbog Izraela

John Kerry: Odgađanje oslobađanja palestinskih zatvorenika još više je iskomplicirano odlukom o širenju naselja (EPA)

Odobrenje Izraela izgradnje novih stanova za židovske naseljenike onemogućilo je napredak u mirovnim pregovorima s Palestincima, izjavio je u utorak državni tajnik SAD-a John Kerry.

Izraelska Vlada objavila je veliko širenje naselja na Zapadnoj obali, dok je Washington tražio načine za produženje pregovora poslije isteka prvobitnog roka za postizanje sporazuma 29. travnja.

Iako je Kerry optužio obje strane za nepopustljivost, rekao je zastupnicima SAD-a da se odgađanje oslobađanja palestinskih zatvorenika još više iskompliciralo odlukom o širenju naselja.

“Poslijepodne, kada su trebali stići tamo, 700 stambenih jedinica je objavljeno u Jeruzalemu i bio je potreban samo trenutak. Našli smo se gdje smo,” rekao je, prenosi Tanjug agenciju AFP. 

‘Nesmotrena’ spirala događaja

Kerry je također ocijenio da je kriza u pregovorima možda prouzrokovana “nesmotrenom” spiralom događaja te da je tome djelomično doprinijela serija odluka izraelske Vlade, tijekom kolebanja hoće li se pustiti četvrta, konačna skupina od 26 palestinskih zatvorenika, kako je obećano pred povratak za pregovarački stol.

Prvi diplomat SAD-a je rekao da je oslobađanje zatvorenika “bolna, teška” odluka za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ali da su nekoliko sati nakon što je istekao roka za puštanje na slobodu izraelski dužnosnici bili blizu dogovora kako da to učine i spase pregovore. 

Također je kazao da odluka palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da inicira zahtjeve za pristupanje 15 međunarodnih sporazuma “nije bila od pomoći”. 

U uvodnom izlaganju pred senatskim Odborom za vanjske odnose, gdje se raspravljalo o prioritetima State Departmenta, Kerry je rekao da je mirovni proces između Izraela i Palestinaca “prvenstveno” pitanje za lidere diljem svijeta.

“Svuda ima utjecaja”, rekao je, pa i “na život u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Rano za priznanje ‘židovske države’

Kerry je izjavio da bi Palestinska uprava trebala priznati Izrael kao “domovinu židovskog naroda, ali se to neće dogoditi u ovoj fazi pregovora”.

“Vlada SAD-a i predsjednik podržavaju ideju da se Izrael definira kao ‘židovska država'”, rekao je Kerry pred Odborom, kako prenose izraelski mediji. 

“Vjerujemo da bi se to trebalo dogoditi. Ali, kada će se dogoditi i kako će se dogoditi, to mora biti dio pregovora. To se neće dogoditi na početku”, dodao je Kerry.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su bili već ranije u krizi i Washington je nastojao privoljeti dvije strane da pristanu na okvir prijedloga o produženju pregovora do kraja mjeseca. 

Palestinski glasnogovornik je prošlog mjeseca za krizu okrivio širenje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jeruzalemu.

Oštra rasprava s McCainom

Govoreći pred Odborom za vanjske odnose Senata, Kerry je razmijenio oštre riječi sa senatorom Johnom McCainom, koji je mirovne pregovore proglasio “završenim”.

I dok je Kerry tvrdio da su Izraelci i Palestinci voljni nastaviti proces, McCain ga je prekinuo: “Prestao je, priznajte stvarnost.”

Međutim, Kerry, koji je doprinio obnovi pregovora krajem srpnja, odbija to tako shvatiti.

“Nadam se da će strane naći put nazad. Radimo s njima da to pokušamo”, rekao je, istaknuvši da su “razlike smanjene” između dviju strana, ali nije ulazio u detalje.

Izraelski i palestinski pregovarači sastali su se u ponedjeljak navečer s izaslanikom SAD-a Martinom Indykom i ponovno će se sastati u srijedu, kazao je jedan anonimni palestinski izvor.

Izvor: Agencije