U Libiji postignut dogovor o naftnim lukama

Pobunjenici još drže dvije veće luke za izvoz nafte - Ras Lanuf i Al-Seder (EPA)

Libijske vlasti i pobunjenici postigli su dogovor o otvaranju dviju od četiri naftne luke blokirane od jula, izvijestila je službena agencija Lana.

Naoružani muškarci koji su čuvali naftna postrojenja blokiraju od jula te položaje u regiji Kirenaika na istoku zemlje, sprečavajući izvoz nafte.

Dogovor o otvaranju luka Zueitina i al-Harige obavljen je u prisustvu članova Vlade i šefa pobunjenika Ibrahima Jodhranea, samoproglašenog predsjednika političkog ureda Kirenaike.

Izvor blizak pregovorima je precizirao da su dvije strane dogovorile rok od dvije do četiri sedmice za pronalaženje konačnog dogovora koji bi omogućio ukidanje blokade drugih dviju luka – Ras Lanufa i al-Sedrea, navodi agencija Hina.

Pobunjenici još drže te dvije luke, a njihov glasnogovornik je izjavio kako će za njihovo otvaranje biti potrebni dodatni pregovori.

Luka Zueitina ima kapacitet izvoza od 100.000 barela dnevno, a terminal al-Hariga 110.000 barela.

Optužbe za korupciju

Šef pobunjenika Ibrahim Jodhrane je ranije blokadu terminala opravdavao optužbama protiv Vlade za korupciju.

Pobunjenici su brzo izrazili prave namjere i tražili autonomiju Kirenaike te najavili postavljanje lokalne vlade, kao i lokalne banke i naftne kompanije.

Početkom marta su pokušali prodati naftu, ali je taj tanker zaplijenila američka mornarica, koja je libijskim vlastima predala posadu i trojicu pobunjenika sa broda.

Ta trojica Libijaca su oslobođena u ponedjeljak, što je bio uvjet pobunjenika za pregovore s vlastima.

Blokada naftnih luka je izazvala pad proizvodnje na 250.000 barela dnevno, prema blizu 1,5 miliona barela.

Izvor: Agencije


Povezane

Krhka Libijska vlada pokušava se distancirati od pregovora sa pobunjenicima o prekidu opskrbljavanja naftom. Glasnogovornik Vlade je inicijalno tvrdio da će dogovor biti postignut za nekoliko dana. Međutim, Vlada sada neuspješno pokušava opravdati oslobađanje tri pobunjenika koji su ukrali tanker nafte. Iz Tripolija izvještava Andrew Simmons.

Published On 06 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO