Američki razarač se kreće prema Crnom moru

Američki razarač s lansirnim raketama kreće se prema Crnom moru gdje bi trebao stići za „sedam dana“ da umiri istočnoevropske saveznike uznemirene ruskom intervencijom na Krimu, doznaje se u ponedjeljak iz raznih izvora, prenosi agencija Fena.

„Odlučili smo poslati jedan brod u Crno more. Trebao bi tamo stići za sedam dana“, potvrdio je novinarima pukovnik Steven Warren, glasnogovornik Pentagona, ali nije precizirao o kojem tipu broda je riječ.

Jedan američki zvaničnik za odbranu precizirao je za agenciju AFP da je riječ o razaraču s lansirnim raketama USS Donald Cook. Opremljen antibalističkim sistemom Aegis i s nekoliko desetaka raketa SM-3 Donald Cook bio je dva mjeseca u španskoj bazi Rota u okviru NATO-vog antiraketnog štita.

Brod bi u Crnom moru izveo pomorske manevre i pristao bi u lukama država saveznica, ali nije predviđeno pristajanje u nekoj ukrajinskoj luci, izjavio je Warren.

Američki razarač USS Truxtun krstario je po Crnom moru kad je počela kriza između Ukrajine i Rusije, ali je napustio regiju 21. marta.

Zvanični Washington je u ponedjeljak od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio da prestane „destabilizirati“ Ukrajinu, izrazivši zabrinutost u državi zbog „eskalacije“ i „rastućeg ruskog pritiska“.

„Spremni smo uvesti nove sankcije ruskoj ekonomiji“, upozorio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

„Zabrinuti smo zbog promjena tokom vikenda koje idu u pravcu eskalacije. U tome vidimo rezultat rastućeg ruskog pritiska“, izjavio je i dodao kako postoje dokazi koji sugeriraju da su neki proruski demonstranti bili plaćeni i da ne žive u Ukrajini.

„Pozivamo predsjednika Putina i njegovu vladu da prekinu s naporima kako bi destabilizirali Ukrajinu.“

Carney je upozorio da će se svaki upad ruskih trupa na istoku Ukrajine smatrati opasnom eskalacijom.

“Narodna republika”

Proruski aktivisti koji su zauzeli glavnu zgradu lokalnih vlasti u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku objavili su uspostavljanje suverene “narodne republike” nezavisne od Kijeva.

Glasnogovornik demonstranata koji su izašli iz zgrade objavio je odluku novinarima.

Snimci objavljeni na društvenoj mreži YouTube prikazuju čovjeka koji govori na ruskom jeziku: “Objavljujem osnivanje suverene države, Narodne republike Donjeck.”

Demonstranti su upali u zgradu u nedjelju.

Specijal: Kriza u Ukrajini

U istočnom gradu Lugansku proruski aktivisti zauzeli su sjedište snaga sigurnosti i zaplijenili oružje.

Policija je zatvorila sve puteve koji vode u grad.

Protesti u Lugansku i Harkovu

U Lugansku, koji se nalazi 25 kilometara zapadno od Rusije, traju protesti otkako je svrgnut ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

U međuvremenu, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov objavio je na Facebooku da su “separatisti” izbačeni iz zgrade lokalne uprave u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu.

“Hvala svima koji su ponudili pomoć”, napisao je, ne govoreći kako su demonstranti uklonjeni iz zgrade.

Ukrajinske vlasti optužuju Rusiju za podsticanje na nemire.

Šefica ukrajinske stranke “Domovina” Julija Timošenko uputila se u Donjeck “zbog akcija separatista”, navodi se u saopćenju na internetskoj stranici njene stranke.

“Obraćam se predstavnicima vlasti sa zahtjevom da preduzmu mjere za neutraliziranje terorista”, rekla je Timošenko, a prenosi agencija Ukrinform.

Apelirala je na vođe Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da preduzmu rigoroznije mjere protiv Rusije.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako neće dozvoliti da nevladine organizacije na ruskoj teritoriji budu iskorištene u destruktivne svrhe, kako se to dogodilo u Ukrajini.

“Treba jasno praviti razliku između zakonite opozicijske društvene aktivnosti koja postoji u svakoj demokratskoj državi i ekstremizma koji se gradi na mržnji, raspirivanju međunacionalne i socijalne netrpeljivosti, negiranju zakona i Ustava”, izjavio je na sjednici Kolegija Federalne službe sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Posljednji veliki sukobi proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku dogodili su se prije 14 dana. Tada je poginula jedna osoba. Proukrajinski demonstranti od tada ne izlaze na ulice. Mir se vratio u grad, ali su se rasprave i sukobi preselili u domove građana. Priču donosi novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Prorusko stanovništvo u Donjecku smatra da bi i oni trebali održati referendum na kome bi odlučili o svojoj budućnosti. U centru tog grada najistaknutiji proruski aktivisti ispred džinovske statue Lenjina prikupljaju potpise i priloge za referendumsku kampanju. Proruski protesti u regiji Donbas pokazuju nezadovoljstvo dijela stanovništva novom Ukrajinskom vladom. Tako je bilo i danas na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO