Ukrajina uvodi novi režim boravka za Ruse

Jedan boravak ruskih državljana u Ukrajini ne smije biti duži od 90 dana (AFP)
Jedan boravak ruskih državljana u Ukrajini ne smije biti duži od 90 dana (AFP)

Ukrajinska granična služba je saopćila da će od danas, 7. aprila, na snagu stupiti zakon kojim se uvodi vremensko ograničenje boravka u Ukrajini za ruske državljane, javlja Anadolija.

Prema novoj zakonskoj regulativi, ruski državljani će u Ukrajini moći boraviti maksimalno 180 dana u godini, s tim da jedan boravak ne smije biti duži od 90 dana.

Svi ruski državljani koji budu kršili ove odredbe bit će sankcionirani i bit će im zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Upozorenje ukrajinskog ministarstva

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije 31. marta je saopćilo da je za ulazak na Krim neophodna ruska viza, a Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da je za ulazak na teritoriju Ukrajine neophodno konsultirati ukrajinska diplomatska predstavništva i da će svi koji ne budu poštivali tu proceduru biti sankcionirani.

Rusija je prošlog mjeseca anektirala ukrajinsku autonomnu regiju Krim, nakon referenduma koji je održan dvije sedmice nakon što su ruske trupe preuzele kontrolu nad tom regijom.

Ukrajina i Zapad tvrde da su referendum i aneksija Krima protuzakoniti.

Izvor. Agencije


Povezane

Na ukrajinskim predsjedničkim izborima nadmetat će se 23 kandidata, među kojima je nekadašnja premijerka Julija Timošenko, ali i vođa radikalnog Desnog sektora Dmitrij Jaroš. Centralna izborna komisija završila je registraciju predsjedničkih kandidata, dok se napetosti u zemlji nastavljaju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO