Potraga za avionom: Registriran mogući signal

Traganje se odvija na prostoru blizu 217.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana (Getty Images)

Kineski brod koji je u potrazi za nestalim avionom Malaysia Airlinesa, u južnom dijelu Indijskog okeana registrirao je signal kakav emitira crna kutija, javili su kineski mediji.

Signal ima frekvenciju 37,5 Hz u sekundi – što odgovara frekvenciji koju emitiraju crne kutije.

Međutim, zasad nema dokaza da je taj signal povezan s nestalim MH370.

Deseci brodova i aviona pridružili su se potrazi i operacija je ušla u svoju najintenzivniju fazu, budući da će se uskoro istrošiti baterija koja omogućuje emitiranje signala crne kutije.

Baterija traje 30 dana

Dva broda i danas, uz pomoć podvodne opreme, tragaju za ostacima malezijskog boeinga 777 koji je 8. marta nestao sa civilnog radara sa 239 putnika i članova posade, jer potraga iz zraka i sa površine okeana nije dala rezultate.

Još postoji nada da će brodovi primiti signal iz crne kutije čija baterija traje 30-ak dana i uskoro bi se mogla istrošiti.

“Približavamo se trenutku kada bi se baterija mogla isprazniti”, priznao je jučer koordinator potrage Angus Houston.

U potrazi u ovom trenutku učestvuje osam zemalja koje predvodi Australija. Traganje se odvija na prostoru blizu 217.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, otprilike 1.700 kilometara sjeverozapadno od Pertha, javljaju agencije.

Najteža operacija potrage

Brod “Okeanski štit” australske mornarice i britanski brod HMS Echo sa sofisticiranom opremom za detektiranje signala crne kutije vratili su se danas u oblast koja je, kako se nadaju oni koji provode operaciju, blizu mjesta na kojem je avion pao, piše Tanjug.

U današnjoj operaciji potrage učestvuje još devet brodova i 13 vojnih i civilnih aviona.

Vremenski uvjeti u toj oblasti danas su uglavnom povoljni, osim što je moguća kiša.

Još nisu pronađeni ostaci aviona koji se, kako se pretpostavlja, srušio u južnom dijelu Indijskog okeana nakon dramatičnog skretanja sa kursa manje od sat nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Australski zvaničnici istakli su da su lokacija potrage i uvjeti izuzetno teški, a premijer Australije Tony Abbott je rekao da je to “najteža operacija potrage u historiji čovječanstva”.

Međutim, nije htio reći koliko će trajati operacija, ističući da Australija duguje porodicama i prijateljima svih koji su bili u avionu da učini sve što je u njenoj moći da riješi misteriju.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO