Za predsjednika Ukrajine ukupno 23 kandidata

Na ukrajinskim predsjedničkim izborima, koji će se održati 25. svibnja, nadmetat će se 23 kandidata, među kojima je i nekadašnja premijerka Julija Timošenko, ali i vođa radikalnog Desnog sektora Dmitrij Jaroš.

Središnje izborno povjerenstvo završilo je registraciju predsjedničkih kandidata, dok se napetosti u zemlji nastavljaju.

Jedno od važnih pitanja je i održavanje izbora na Krimu, gdje i posljednji tragovi ukrajinske nazočnosti, poput vojne akademije, polako nestaju.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Tamošnji su se ukrajinski vojni kadeti, blizu 200 njih, ovih dana oprostili od svojih drugova s klase na Krimu, nakon što im je prošlog tjedna pružena mogućnost da biraju – hoće li obući ruske uniforme i ostati na akademiji ili će studije nastaviti u Ukrajini.

„Idemo u Odesu, gdje ćemo nastaviti pomorske studije. To je moj san već odavno. Želio sam ostati ovdje, ali takva je sudbina. Moram otići studirati u novi grad, ali planiram nastaviti studije i jednog dana postati marinac“, kaže ukrajinski kadet Aleksandar Gorluk.

‘Obnova SSSR-a – katastrofa’

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručuje kako Ukrajina nikada neće priznati aneksiju Krima u zamjenu za dobre odnose s Rusijom, dodajući da bi „eventualna obnova Sovjetskog Saveza bila katastrofa stoljeća“.

„To je očito ono što predsjednik Putin želi – njegova ideja i cilj. Problem je što takve, veoma opasne ideje podupire veliki dio ruskog naroda“, upozorava Jacenjuk.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je, sudjelujući na konferenciji Zajednice neovisnih država – bloka nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Ukrajini poslao poruku da „mora provesti prave, a ne kozmetičke ustavne reforme, te dokazati svoju neovisnost o Zapadu“.

„U suprotnom, čini se da je Zapad preuzeo ulogu arbitra ukrajinske sudbine, pri čemu predstavnicima aktualne vlasti nedostaje neovisnosti“, ocijenio je Lavrov.

Iz Velike Britanije, u međuvremenu, stižu pozivi Europi da se ne opušta i nastavi raditi na pooštravanju sankcija protiv Rusije.

Na drugoj strani, u Moskvi su odbacili navode Vlade Ukrajine, prema kojima su ruske sigurnosne službe sudjelovale u snajperskim napadima na prosvjednike na Trgu neovisnosti. 

Izvor: Al Jazeera