Vojnici Čada ubili 30 osoba u Banguiju

Pucnjava je prekinuta tek kad su na to mjesto stigli mirovnjaci iz Konga (Reuters)

Ujedinjeni narodi u petak su saopćili da su vojnici iz Čada, koji nisu pripadnici mirovnih snaga Afričke unije u Centralnoafričkoj Republici  29. marta ubili najmanje 30, a ranili više od 300 osoba u glavnom gradu te zemlje Banguiju.

Predstavnik Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava Rupert Colville saopćio je rezultate preliminarne istrage prema kojoj je kolona kamiona regularne vojske Čada došla do jedne od pijaca u Banguiju i otvorila neselektivno rafalnu paljbu po ljudima koji su se tamo nalazili u svojim vozilima.

Prema njegovim riječima, pucnjava je prekinuta tek kad su na to mjesto stigli mirovnjaci iz Konga, javlja Tanjug.

Colville je kazao kako izgleda da su vojnici iz Čada došli specijalno kako bi zaštitili građane ove zemlje i drugo muslimansko stanovništvo koje se suočilo s ponovljenim napadima pretežno kršćanskih milicija, prenio je AFP.

Ranije je javljeno da se incident dogodio u jednoj od sjevernih oblasti Banguija, pretežno naseljenog kršćanima, kao i da su lokalni zvaničnici i humanitarni radnici saopćili da je najmanje 10 žrtava, a ranjenih 30.

Ponovljene optužbe

Čad je u četvrtak saopćio da povlači svoj kontingent iz mirovne misije u CAR-u, poslije optužbi da je na strani pretežno muslimanskog pokreta Seleka.

“Suočen s ponovljenim optužbama, Čad je odlučio povući svoj kontingent iz MISCA”, navedeno je u saopćenju Vlade ove zemlje.
U mirovnom kontingentu na terenu je približno 850 čadskih vojnika, podsjeća francuska agencija.

Stanje u CAR-u pogoršalo se početkom decembra 2013. godine, kada su se u Banguiju sukobili pripadnici Seleke i pobunjenici kršćani.

Prema podacima UN-a, tokom konflikta približno milion ljudi moralo je napustiti svoje domove, a u sukobima je poginulo više od 1.000 ljudi.

Ranije je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon preporučio da se u CAR-u razmjesti 10.000 vojnika i više od 1.800 policajaca radi uspostavljanja reda.

Trenutno, prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, u toj zemlji ima blizu 2.000 francuskih vojnika i blizu 6.000 afričkih mirovnjaka.

Izvor: Agencije