UN: Sirija će ukloniti hemijsko oružje

Kaag navodi da su u luci Latakia spremni kontejneri s hemijskim oružjem (AP)

Šefica misije zadužene za uništavanje sirijskog hemijskog oružja rekla je Vijeću sigurnosti UN-a da Sirija može ukloniti sve oružje iz zemlje do roka koji istječe 27. aprila, saopštile su diplomate.

Hemijsko oružje treba biti uništeno do 30. juna.

Sirija je suspendovala transfere oružja, navodeći sigurnosne razloge, ali je prošle nedjelje rekla kako će nastaviti izmještati oružje “u narednim danima”, javio je AFP.

Sigrid Kaag, koordinatorica međunarodne operacije uklanjanja sirijskog hemijskog oružja, upozorila je Vijeće sigurnosti na to da bi odgađanje transfera oružja značilo “veliki izazov” u postizanju roka do 30. juna, kazale su diplomate za AFP.

“Ukoliko uklanjanje oružja ponovo počne, mogli bismo ispoštovati rok”, citirale su diplomate Haag.

Ona je, navodno, rekla da je sirijskim vlastima prenijela kako je bitno da odmah nastave uklanjati oružje.

Kontejneri čekaju u Latakiji

Kako navode diplomate, Kaag je rekla da 72 kontejnera puna hemijskog oružja čekaju u luci Latakia na daljnji transfer van zemlje.

U tim kontejnerima se, navodno, nalazi 90 posto preostalog sirijskog hemijskog oružja.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja prošle sedmice je obavijestila UN kako je do sada uništeno ili izmješteno 53,6 posto sirijskog hemijskog oružja.

U izvještaju se navodi kako je Sirija obećala da će ukloniti sve hemijsko oružje do 13. aprila, osim onog koje se nalazi “na trenutno nedostupnim” područjima.

Preostalo oružje mora biti uklonjeno do 27. aprila.

Zvanični Damask je u septembru prošle godine pristao na to da sirijsko hemijsko oružje bude uništeno kako bi izbjegao prijetnju američkih zračnih napada.

Dogovor je postignut nakon smrtonosnih napada hemijskim oružjem prošlog augusta, za koji Zapad krivi režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije