Sukob Palestinaca i izraelske policije

Najmanje osam Palestinaca ozlijeđeno je u sukobu s izraelskom policijom u blizini zatvora u južnom dijelu Ramallaha, pri čemu je policija koristila suzavac i gumene metke.

Do sukoba je došlo nakon što je izraelska strana odbila pustiti na slobodu palestinske zatvorenike.

„Prosvjed nije masovan, ali su prosvjednici uporni. Šalju poruku da nisu zadovoljni onim što se događa. Žele da zatvorenici budu oslobođeni. Zatvor Ofra je mjesto na koje bi zatvorenici bili dovedeni prije oslobađanja. Ovdje bi trebali biti procesuirani, a zatim i pušteni na slobodu. Prosvjed je zapravo simboličan, no ljudi pokazuju da nisu zadovoljni“, javlja Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.


Stefanie Dekker o sukobu policije i Palestinaca

Prema sporazumu Izraela i Palestinaca, Izrael, koji je do sada oslobađao zatvorenike u tri faze, trebao je osloboditi četvrtu i posljednju skupinu od 26 zatvorenika. No, kako to nije učinio, u pitanje je doveden nastavak mirovnog procesa.

Ranije ovog tjedna američki državni tajnik John Kerry otkazao je posjet Jeruzalemu nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potpisao zahtjev za članstvo Palestine u 15 agencija Ujedinjenih naroda.

Potom je izraelska strana poručila kako neće osloboditi posljednju skupinu zatvorenika.

Izraelski raketni napadi na Gazu

Izraelska vojska izvela je najmanje pet napada tijekom noći s četvrtka na petak na Pojas Gaze, nakon palestinske raketne paljbe na jug Izraela, piše u priopćenju koje je objavila vojska, a prenosi Hina.

“Zračne snage ciljale su četiri terorističke točke na sjeveru Pojasa Gaze i još jednu u središtu palestinske enklave”, piše u tekstu.

U napadima nije bilo žrtava.

U četvrtak navečer četiri rakete ispaljene iz Pojasa Gaze pale su na jug Izraela, pri čemu nije bilo žrtava niti je počinjena materijalna šteta.

Do napada je došlo ubrzo nakon što je Izrael objavio da otkazuje oslobađanje posljednjeg kontigenta palestinskih zatvorenika.

Agencija Fena prenosi Press TV, koji izvještava da su izraelski borbeni zrakoplovi izvršili najmanje sedam zračnih napada na različita područja opkoljenog Pojasa Gaze, ispalivši najmanje 18 raketa.

Razne mete

“Nekoliko područja, poput obradive zemlje, farmi, tvornica i nekoliko prodavaonica, pogođeno je u napadu. Također, mjesto u blizini solarne elektrane je pogođeno”, javio je Press TV.

Napadi su se dogodili “nedugo nakon ponoći”, rezultirajući “ranjavanjem najmanje tri osobe”, navodi se u izvješću.

Anadolija, pak, prenosi riječi glasnogovornika Ministarstva zdravstva u Gazi Ashrafa al-Qudre, prema kojima su u napadima ozlijeđene dvije osobe, među kojima je i jedna beba.

Agencija Anadolija, također, prenosi da su borbeni zrakoplovi izraelskih oružanih snaga izveli 16 napada, ali i isto toliko napada raketama “zemlja – zemlja”.

Tel Aviv je nedavno intenzivirao napade na teritorij Gaze, ubivši i ranivši mnoge Palestince.

Gaza se nalazi pod blokadom od 2007. godine, zbog čega je došlo do pada životnog standarda, povećanja stope nezaposlenosti na razinu bez presedana i siromaštva.

Izvor: Al Jazeera i agencije