Sud u Turskoj protiv zabrane YouTubea

Sud u Turskoj u petak je donio presudu protiv zabrane YouTubea koji je vlada ove države blokirala nakon što je anonimno objavljen snimak rasprave turskih zvaničnika o mogućoj vojnoj operaciji u Siriji, prenose agencije.

Istovremeno, turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane društvene mreže Twitter, koju je njegova vlada uvela 20. marta.

Sud u Ankari donio je odluku protiv blokade internetske stranice za razmjenu videosadržaja YouTubea, koja je donesena 27. marta, javili su mediji iz ove države, dan nakon što je vlada morala postupiti prema odluci Ustavnog suda i odblokirati Twitter.

Curenje audiosnimaka

Glavni razlog za blokadu YouTubea bilo je novo curenje audiosnimka pripadnika Turske vlade na kojem raspravljaju o situaciji u Siriji.

Na snimku se spominju moguće vojne akcije u Siriji, a sastanku su navodno prisustvovali šef turskih tajnih službi, ministar vanjskih poslova i zamjenik vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Erdogan je u petak kazao kako ne poštuje odluku Ustavnog suda povodom ukidanja zabrane Twittera.

“Naravno, obavezni smo postupiti prema odluci Ustavnog suda, ali ja je ne moram poštovati. Ja je ne poštujem”, izjavio je prvi čovjek Turske vlade pred posjetu Azerbejdžanu.

Vlada je suočena s uličnim protestima koji traju od juna prošle godine, a od decembra je došlo do poplave informacija i snimaka na Twitteru, Facebooku i YouTubeu koji govore o umiješanosti Erdoganovog najbližeg kruga u korupciju.

Odbacio kritike

Premijer je rekao da je Ustavni sud trebao odbaciti zahtjev za ukidanje blokade Twittera, koji su uložili jedan opozicijski zastupnik i dva akademika.

“Zanemarene su sve naše nacionalne i moralne vrijednosti. Na sve strane se vrijeđaju premijer i ministri”, kazao je Erdogan o nizu snimaka koje su na društvenim mrežama postavile anonimne osobe.

Ukidanje Twittera naišlo je na kritike i proteste turskih saveznika u NATO-u i organizacija za ljudska prava, koji su rekli da je to kršenje prava na slobodu govora.

Međutim, Erdogan je odbacio ove kritike.

“Twitter je komercijalna kompanija koja prodaje jedan proizvod. I ne samo Twitter. YouTube i Facebook su, također, komercijalne kompanije. Svi imaju pravo odlučivati hoće li kupiti njihov proizvod ili neće. To nema nikakve veze sa slobodama”, kazao je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije