Skinut znak povjerljivosti o torturama CIA-e

Oznaka povjerljivosti skinuta sa 11 glasova za i tri protiv (EPA)

Komitet Američkog senata za obavještajne službe glasao je za skidanje oznake povjerljivosti sa dugo očekivanog izvještaja o korištenju brutalnih metoda ispitivanja Centralne obavještajne agencije (CIA), koje su kritičari poredili sa torturom.

Senatorica iz redova demokrata koja predsjedava Komitetom rekla je da je u četvrtak sa 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka povjerljivosti sa onog što je ona nazvala “šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA-a” tokom mandata republikanskog predsjednika Georgea W. Busha, prenosi Tanjug.

Glasanje da se skine blokada sa rezimea i preporuka izvještaja od 6.200 strana je okršaj senatorice Feinstein, bez presedana, sa CIA-om i ponudit će svijetu “prvi javni pogled” na sistem ispitivanja i pritvora u periodu nakon napada 11. septembra 2001. godine, piše Reuters.

‘Hronika mrlje na američkoj historiji’

“Izvještaj otkriva brutalnost koja stoji u oštroj suprotnosti sa vrijednostima našeg naroda. To je hronika ”mrlje” u našoj historiji, koju nikada ne smijemo dozvoliti da se ponovi. To nije ono što Amerikanci rade”, izjavila je Feinstein novinarima nakon što je Komitet glasao iza zatvorenih vrata.

Međutim, proći će sedmice, ako ne i više vremena, dok bilo koji od dokumenata ne ugleda svjetlo dana, piše Reuters.

Senatorica Dianne Feinstein početkom marta optužila je CIA-u da je ilegalno pristupala računarima koje su koristili parlamentarni istražitelji. 

Direktor CIA-e John Brennan odbacio je ove optužbe kao neosnovane.

Izvor: Agencije