Policajac ubio stranu fotoreporterku

Niedringhaus: Komandant jedinice po imenu Naqibullah prišao vozilu i otvorio vatru iz kalašnjikova na putnice na zadnjem sjedištu (AP)

Jedna strana fotoreporterka je ubijena, dok je novinarka ranjena u pucnjavi afganistanskog policajaca na istoku države, dan prije predsjedničkih izbora.

Zaposlenica agencije AP Anja Niedringhaus (48) iz Njemačke preminula je na licu mjesta, navodi ta agencija, dok je novinarka AP-a iz Kanade Kathy Gannon ranjena u napadu u petak.

„Anja i Kathy zajedno su provele godine u Afganistanu, izvještavajući o ratu i tamošnjim ljudima. Anja je bila dinamična novinarka, voljena zbog vrhunskih fotografija, toplog srca i ljubavi prema životu. Naša srca su slomljena jer smo je izgubili“, kazala je izvršna urednica agencije AP Kathleen Carroll.

Agencija je objavila kako su novinarka i fotoreporterka putovale u konvoju zaposlenika na izborima, koji je nosio glasačke kutije iz centra grada Khost u okolni distrikt Tani. Konvoj su štitile afganistanska vojska i policija, a zaposlenice AP-a bile su u vlastitom automobilu sa vozačem i još jednim kolegom.

Kako on navodi, konvoj je stigao u veoma osigurani distrikt malo prije incidenta. Dok su sjedili u automobilu i čekali da konvoj dalje krene, komandant jedinice, za koga se navodi da se zove Naqibullah, prišao je vozilu i otvorio vatru iz kalašnjikova na putnice koje su sjedile na zadnjem sjedištu. Potom se predao drugim policajcima i uhapšen je.

Demokratski prelaz

Prošlog mjeseca afganistanski novinar, koji je radio za francusku novinsku agenciju AFP, ubijen je sa još osmero ljudi, kada su talibani otvorili vatru u čuvanom luksuznom hotelu u centru Kabula.

Napadom u provinciji Khost u petak ističe se slaba sigurnost u Afganistanu uoči izbora čelnika, za koje su talibani najavili da će ih poremetiti, uz prijetnju “svom neophodnom silom”.

Izbori će označiti prvi demokratski prelaz vlasti sa jednog predsjednika na drugog, što je prekretnica nakon 13 godina borbi oružanih grupa, u kojma je poginulo blizu 3.500 članova međunarodnih snaga, na čijem su čelu Sjedinjene Američke Države, te hiljade pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti.

Vlada susjednog Pakistana dala je garancije da će ojačati sigurnost duž granice s Afganistanom, kako bi pomogla odvijanje izbora, pošto su mnoge pogranične regije pod kontrolom talibanskih boraca.

Test domaćih snaga

Ministar unutrašnjih poslova Afganistana Omar Daudzai kazao je u četvrtak kako će izbori biti održani u “sigurnom okruženju”.

Mreža Haqqani, jedna od najaktivnijih grupa u Afganistanu, djeluje u provinciji Khost.

Daudzai i drugi čelnici snaga sigurnosti priznaju kako istočni dio države ostaje jedno od najkompliciranijih područja Afganistana za kontrolu, ali ističu kako su snage sigurnosti spremne zaštititi birače širom države.

Obećao je da će snage ostati neutralne povodom strahova da bi plemenske i pristalice drugih mišljenja mogle stvarati sukob interesa.

Blizu 200.000 afganistanskih snaga raspoređeno je kako bi zaštitilo glasače i biračka mjesta.

To će biti ključni test njihove spremnosti za rad na osiguranju države, jer se međunarodne borbene snage spremaju za povlačenje do kraja ove godine.

Ubijena novinarka bila ranjena na Balkanu

Niedringhaus je bila dio tima koji je osvojio Pulitzerovu nagradu 2005. godine za fotografije rata u Iraku.

Počela je karijeru kao slobodni fotograf za lokalne novine u svom rodnom gradu Hoexter kada je imala samo 16 godina.

Nakon što je završila srednju školu, počela je studirati njemačku književnost, filozofiju i žurnalizam u Goettingenu.

Nakon toga počela je raditi za agenciju EPA kao glavni fotoreporter. Izvještavala je o ratu u bivšoj Jugoslaviji do 2001.

Nekoliko godina provela je u Sarajevu i Moskvi.

Niedringhaus se 2002. pridružila AP-u u Ženevi.

Izvještavala o većini sukoba u svijetu, uključujući Izrael, Palestinu, Irak, Afganistan i Pakistan. Nekoliko puta je ranjena.

Prvi dan po dolasku u Sarajevo, ranjena je snajperskim metkom.

Godine 1997. njeno stopalo je pregaženo i slomljeno na tri mjesta dok je izvještavala o demonstracijama u Beogradu.

Na Kosovu 1998. godine granata je pogodila automobil u kojem se vozila, a 1999. u Albaniji je bila u grupi novinara koje su NATO snage greškom bombardovale.

Izvor: Al Jazeera i agencije