Manjine u Mađarskoj traže promjene

Mađari u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore. Iako bi većina rekla kako žele da stanje u zemlji bude bolje, ankete pokazuju da će aktuelna vlada desnog centra osvojiti još jedan mandat.

Promjene žele manjinske zajednice. Žale se na to da im je teže, dok Vlada insistira da je na dobrom putu. Priču sa sjevera Mađarske donosi Al Jazeerin reporter Saša Delić.  

Mjesna česma predstavlja spas za stanovnike romskog naselja Matraverebely, sjeveroistočno od mađarskog glavnog grada.

Novca za račune nemaju, jer nemaju posla, objašnjava Monika. Bez nade je da će izbori nešto promijeniti.

“Neće nam pomoći ko god da pobijedi. Bit će još gore. Sve samo obećavaju, sve lijepo dok ne prođu izbori. Ali nakon njih, sve će biti samo gore”, kaže ona.

‘Dajte nam priliku’

Svi će se u ovoj varošici složiti – dajte nam priliku da se pokažemo i radimo.

“Industrijska postrojenja i rudnici bili su u ovom mjestu do početka političkih promjena s početka devedesetih godina prošlog vijeka. Industrija je propala, rudnici su uglavnom zatvoreni, a svi stanovnici ovog kraja uglavnom su ostali bez posla. Danas se ovaj region nalazi među najsiromašnijima u Mađarskoj”, izvještava Saša Delić iz regije Nograd.

Ne treba onda kriviti samo Rome što se brzo nađu sa druge strane zakona, poručuje Eva desničarima koji glasove žele osvojiti žaleći se da Romi samo traže socijalnu pomoć i lako se odaju kriminalu.

“Čude se što mladi kradu!? Ne treba! Krivo je cijelo društvo. A pogledajte Parlament – koliko oni tamo kradu i kolike kazne dobiju – godinu, dvije. Onda izađu i opet imaju novac i status”, ističe ona.

Nevladine organizacije pomažu na terenu. Tamas Somoskoi radi u centru gdje mladi mogu da uče, zabave se i druže.

“Moje je mišljenje da ne trebamo očekivati velike promjene i mnogo boljeg, ako ista vlada bude opet izabrana. Jer sadašnja vladajuća stranka nema empatije koliko bi trebala imati”, smatra Tamas.

Mjere protiv desničara

Brojne romske slike krase urede državnog sekretarijata za socijalnu inkluziju. Tamo nam kažu da je tek ova vlada učinila više za bolji život Roma, iako se vijekovima živi zajedno. Donijeli su i mjere protiv desničara koji prijete manjinama.

“Ova vlada je među prvima u Evropi još 2010. donijela mjere koje štite manjine u ovoj zemlji. Ojačala je svoju pomoć, zabranila marš paravojnih, uniformiranih grupa. Mislim da ove mjere trebaju svakoj evropskoj zemlji. I u tom smislu mislim da Mađarska stoji prilično dobro”, kaže Zoltan Kovacs, državni sekretar za socijalnu inkluziju.

No, i iz Jevrejskog kulturnog centra reći će da društvo nije na dobrom putu. Upozoravaju, mnogo je predrasuda, nema jednakosti i istih prilika za sve.

“Odrasla sam u ovoj zemlji, volim ovu zemlju. Od svojih sam predaka naslijedila tu ljubav. Odrasla sam u srcu ovog grada i volim ga. Želim vidjeti da je ovaj grad multikulturalno, otvoreno, mjesto koje pruža dobrodošlicu i inkluziju. Ali u ovom trenu, to nije tako”, ističe Zsuzsa Fritz, direktorica jevrejskog centra Balint Haz.

Iako ankete ne predviđaju promjene vlasti, Zsuzsa se nada da će se odluke nakon izbora donositi sa više osjetljivosti i pažnje prema manjinskim zajednicama, posebno za blizu 700.000 Roma te 100.000 Jevreja u Mađarskoj.

Izvor: Al Jazeera