Indija: Smrtne kazne trojici silovatelja

Brutalno grupno silovanje i ubistvo u New Delhiju izazvalo ogorčenost i bijes javnosti zbog tretiranja žena i epidemije seksualnog nasilja (AP)

Sud u Indiji izrekao je danas smrtne kazne trojici muškaraca zbog silovanja fotoreporterke u napuštenoj fabrici tekstila u Mumbaiju prošle godine.

Tužilac je tražio smrtne kazne u skladu sa odredbama novog zakona protiv silovanja, koji je usvojen u Indiji prošle godine.

Ista trojica muškaraca proglašena su krivim prošlog mjeseca za silovanje druge žene na istoj lokaciji. Tužilac je napomenuo da su ponovili isto krivično djelo, prenio je AP.

Doživotni zatvor

Jedan čovjek u petak je osuđen na doživotnu kaznu, a još 23 dobilo je zatvorske kazne različitog trajanja, zbog silovanja tinejdžerke koju su kidnapirali i držali zarobljenom nekoliko sedmica prije 18 godina na jugu Indije, objavilo je tužiteljstvo.

Šesnaestogodišnja žrtva oteta je 1996. godine i silovana u raznim kućama, hotelima, automobilima i javnim autobusima tokom 45 dana.

Među osuđenim muškarcima nalaze se penzionirani profesor, advokati, poslovni ljudi i zaposlenici u javnim službama.

Anella George iz tužiteljstva navodi kako je visoki sud u gradu Ernakulam, država Kerala, osudio 23 optuženih na zatvorske kazne od sedam do 11 godina.

Ogorčenost i bijes javnosti

Sudski sistem u Indiji je nevjerovatno spor, no brutalno grupno silovanje i ubistvo u New Delhiju izazvalo je ogorčenost i bijes javnosti zbog tretiranja žena i epidemije seksualnog nasilja o kojoj se dugo nije govorilo.

Sve to ponukalo je da se za ovakve slučajeve provode dosta brža suđenja.

Navedeni slučaj dogodio se u decembru 2012. godine, a četiri učesnika su, za napad u autobusu koji se kretao na 23-godišnju studenticu medicine, osuđena na smrt.

U slučaju iz Kerale jedan sud je 2005. godine oslobodio sve optužene osim jednog, ali je Vrhovni sud Indije lani naredio da se ponovi suđenje, koje je završeno za šest mjeseci, kaže George.

Izvor: Agencije