Demonstracije u Briselu postale nasilne

Belgijska policija upotrijebila je vodene topove i suzavac u sukobima s nasilnim grupama demonstranata tokom sindikalnih protesta u petak u Briselu.

Između 30.000 i 40.000 ljudi iz cijele Evrope odazvalo se pozivu Evropske konfederacije sindikata da se okupe u Briselu i šetnjom kroz grad izraze protest protiv mjera štednje.

Mada je veći dio demonstracija protekao mirno, do sukoba s policijom došlo je na samom kraju šetnje na Schumanovom trgu, gdje je sjedište većine institucija Evropske unije.

Policija tvrdi da su nasilje izazvali skinhedsi i članovi sindikata lučkih radnika iz Antwerpena, koji su napali policajce kamenicama, nakon čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove.

Za sada nema podataka o broju povrijeđenih i uhapšenih.

Jednostavna poruka

Demonstranti iz cijele Evrope, s crvenim zastavama, okupili su se rano popodne nedaleko od zgrada u kojima se nalaze evropske institucije.

“Naša poruka je jednostavna, ali je evropski zvaničnici ne žele čuti. Naša je poruka da njihova politika kao odgovor na finansijsku krizu nije dovoljna te je zapravo pogoršala društvenu i ekonomsku krizu. Naša poruka je da štednja ne funkcionira”, objasnila je glavna tajnica Konfederacije Bernadette Segol.

“Cilj okupljanja je ponuditi novi put Evropi, bez štednje ali s velikim ulaganjem za trajni rast i kvalitetna radna mjesta”, prokomentirala je Emanuela Bonacina, glasnogovornica Konfederacije, koja poziva građane da glasaju 25. maja “za kandidate koji će promijeniti način upravljanja EU-om”.

Više od 26 miliona Evropljana je bez posla.

Nezaposlenih ima deset miliona više nego 2008. godine, a u 18 od 28 zemalja Unije realne plate su pale, primjećuju evropski sindikati.

Izvor: Agencije