Afganistanci biraju novog predsjednika

Glasanje na predsjedničkim izborima u Afganistanu počelo je u subotu ujutro, a očekuje se da ti izbori dovedu do prvog demokratskog prijenosa vlasti u toj zemlji u kojoj kaos vlada još od 2001. i pada talibanskog režima.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je narod u toj državi da u što većem broju izađe na izbore i istaknuo kako je izlazak odgovor neprijateljima te zemlje.

“Brojno sudjelovanje našeg naroda na ovim izborima najbolje je jamstvo budućnosti Islamske Republike Afganistana. Veliki izlazak na izbore bit će dobar odgovor onima koji vjeruju da će nasiljem i razaranjem zastrašiti naš narod”, rekao je Karzai.

Za predsjedničke izbore diljem zemlje otvoreno je oko 5.500 biračkih mjesta, a čuva ih najmanje 200.000 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti.

Čim su otvorena birališta, na jednom od njih zabilježen je incident u kojemu su u eksploziji improvizirane bombe na biralištu u jugoistočnoj pokrajini Logar ranjene četiri osobe.

Osam kandidata

Novi predsjednik bit će izabran među osmoricom kandidata, a na dužnosti će zamijeniti Hamida Karzaija kojemu ustav, nakon dva uzastopna mandata, treći ne dopušta.

Od osam predsjedničkih kandidata, trojica imaju izglede za pobjedu: bivši ministar financija Ašraf Gani (65) te bivši ministri vanjskih poslova Abdulah Abdulah (53) i Zalmai Rasul (71). Sva trojica obećavaju stabilnost i rast unatoč slabom gospodarstvu i učestalim napadima ekstremista.

Uoči izbora birači su pokazali da su veoma zainteresirani i stajali su u redovima za registraciju.

Očekivanja su velika te se predviđa odaziv daleko veći od 4,6 milijuna koliko ih je izašlo na birališta 2009. godine. Čak i u Kandaharu, povijesnoj kolijevci talibana i glavnom gradu južnog Afganistana, entuzijazam je velik.

Ne očekuje se da ijedan kandidat dobije potporu više od 50 posto glasača u prvom krugu, a drugi krug bit će održan kad se izbroje svi glasovi: dakle, polovicom svibnja kad stignu glasački listići i iz najudaljenijih dijelova zemlje i kad prođu sve eventualne žalbe.

Potom treba proći još najmanje šest tjedana za brojanje i žalbe u drugom krugu, pa analitičari ocjenjuju da će Afganistan dobiti novog lidera najranije u srpnju ili kolovozu.

Izvor: Agencije