Švicarska ipak otvorena za hrvatske radnike

Švicarska će postepeno povećati kvote za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima (EPA)

Švicarska je postigla dogovor s Europskom unijom po kojem će i hrvatski građani moći slobodno raditi u toj državi.

Time je riješen spor do kojeg je došlo nakon što je ta zemlja objavila da će za građane Hrvatske važiti restrikcije za rad u Švicarskoj, bez obzira na hrvatsko članstvo u Uniji.  

Švicarska vlada je popustila i objavila da će, ipak, hrvatske građane tretirati kao i sve ostale građane EU-a.

Iako ta država nije članica Unije, ima sporazume o posebnim odnosima s Bruxellesom, koji jamče slobodno kretanje radne snage.

Međutim, nakon referenduma u veljači, kojim je izglasano ograničenje na ulazak strane radne snage, Švicarska je odbila od tog zakona izuzeti i hrvatske građane, koji su posljednji ušli u Uniju.

EU je zbog toga suspendirala pregovore sa Švicarskom za programe u područjima obrazovanja i istraživanja, te zaprijetila i drugim sankcijama ukoliko se ne izjednače svi građani Unije.

Sporazum o Hrvatskoj će vrijediti do novog općeg sporazuma s Europskom unijom o kretanju radne snage ili najmanje do veljače 2017. godine, potvrđeno je u Bernu.  

I financijska pomoć

Švicarska vlada je donijela odluku po kojoj će postupno otvarati svoje tržište rada i za građane Hrvatske, najmlađe članice EU-a, kroz postupno povećanje kvota za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima.

Bern je također odlučio dodijeliti 45 milijuna švicarskih franaka, kao doprinos za proširenje EU-a na Hrvatsku.

Pitanje slobode kretanja radnika inače je bilo regulirano dodatnim protokolom između Švicarske i EU-a koji je parafiran 15. srpnja prošle godine i koji predviđa prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećavao.

Nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU-a.

Međutim, parafirani protokol nikada nije potpisan jer su Švicarci na referendumu u veljači ove godine izglasali odredbu o ograničavanju imigracije, nakon čega je Bern priopćio da više nije u mogućnosti potpisati već parafirani protokol.

Hrvatska strana zadovoljna

Pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić potvrdio je za Al Jazeeru kako su odgovorni posljednjih nekoliko tjedana razgovarali sa švicarskom stranom te je izrazio zadovoljstvo odlukom Švicarske.

“Odlukom je riješeno da Hrvatska i hrvatski građani nisu u neravnopravnom, da se ne kaže diskriminirajućem položaju, već da imaju ravnopravan status po ovom pitanju kao i druge članice i njihovi građani kada su ulazile u EU. Hrvatska je ovim dobila što je željela, dok švicarska strana nije izašla iz okvira rezultata referenduma”, rekao je Marušić.

Podsjeća i kako je omogućavanje zapošljavanja hrvatskih radnika u Švicarskoj, po pravilima kakva važe i za druge članice EU, bio preduvjet za “zeleno svjetlo” za daljnje pregovore i redefiniranje ukupnih odnosa između EU i Švicarske. Posebno se to odnosi na sporazum o institucionalnom okviru bilateralnih odnosa između Unije i te zemlje.

“Hrvatska će se i dalje zalagati za slobodu kretanja građana, što smatram i simbolički i ekonomski bitnim, jer se radi o jednom od temeljnih prava”, zaključio je Marušić. 

Izvor: Al Jazeera i agencije