Bern: Podrška ideji da svi dobiju novac

Referendumi su uobičajen način izjašnjavanja građana u Švicarskoj. Reporter Al Jazeere Harun Karčić donosi priču o inicijativi koju je dosad podržao veliki broj građana.     

Enno Schmidt, filmski režiser, proteklih mjeseci izazvao je veliki interes širom Švicarske za svoju inicijativu.

“Ideja se rodila kada smo razmišljali o tome šta je najvažnija stvar na svijetu? Odgovor na to pitanje za mene je – da ljudi imaju dovoljno novca kako bi radili šta god žele, da u životu ostvare sve što mogu svojim znanjem i mogućnostima, i to s najboljim ciljem za društvo. Shvatili smo da je za društvo najbolje – ne da se bira ko će dobiti novac već da ga svi bezuvjetno dobiju”, kaže Schmidt.

Osam miliona kovanica

Drugim riječima, Enno želi da država svakom punoljetnom građaninu mjesečno dodijeli 2.500 švicarskih franaka, odnosno 2.000 eura, bez obzira na to je li ta osoba mlada ili stara, bogata ili siromašna, zaposlena ili nezaposlena.

U sefu čuva osam miliona kovanica od pet centi – po jednu za svakog od osam miliona stanovnika zemlje.

Kovanice se koriste u uličnim kampanjama za traženje podrške. Simboliziraju blagostanje u kojem će svaki građanin te zemlje dobro živjeti. Konačan cilj inicijative je da se finansijski osigura svaki građanin – doživotno.

“Da bi se na federalnom nivou pokrenuo referendum o određenom pitanju, neophodno je prikupiti 100.000 ovjerenih potpisa. Enno Schmidt i njegovi aktivisti prikupili su više od 120.000. Time je njihova inicijativa zvanično ušla u proceduru”, izvještava Harun Karčić iz Berna.

Uprkos tome, profesor političkih nauka Klaus Armingeon smatra kako inicijativa – neće proći.

“Bit će to apsolutna manjina koja će ga podržati. Ja uopće ne vidim šansu da se tako nešto realizira. Postoje ozbiljni argumenti u korist toj inicijativi i oni se svakako moraju uzeti u obzir. Ali, gledajući na prethodne odluke o raspodjeli primanja, intervenciji države, porezima – veoma je jasno da Švicarci ne vole visoke poreze, ne žele čvrstu centraliziranu državu i ne žele previše izdvajanja za socijalna primanja ostalih”, smatra Klaus Armingeon sa Univerziteta u Bernu.

Česti referendumi

Referendumi su česti u Švicarskoj. Održavaju se na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou – ponekad čak 30 ili 40 puta godišnje.

Četiri vikenda se odvoje tokom jedne godine za glasanje na referendumima i izborima.

Patrick Trees kaže da takva vrsta direktne demokratije Švicarcima mnogo znači.

“Švicarcima je veoma bitno da se čuje njihov glas o određenim pitanjima. Tako da smo politički mnogo angažirani. Vlada ili Parlament predlažu teme, a građani odlučuju o njima. Izbori su bitni za nas, ali referendumi na kojima sami odlučujemo su također bitni. Čak imamo veću izlaznost glasača na referendumima nego na lokalnim izborima”, kaže Patrick Trees, generalni sekretar Kantona Bern.

Referendumi su u toj zemlji već uhodan sistem. Angažiraju se brojni volonteri na prebrojavanju glasova kako bi se troškovi smanjili.

Moguće je čak glasati od kuće i poslati glasački listić.

Enno i njegovi aktivisti duboko su uvjereni u pobjedu. Građani Švicarske će najesen 2016. godine odlučiti o toj inicijativi.

Izvor: Al Jazeera