Turska ukinula zabranu Twittera

Blokada YouTubea ostaje, jer je od Ustavnog suda traženo da razmotri samo slučaj Twittera (EPA)

Turska je ukinula zabranu društvene mreže Twitter, dan nakon što je Ustavni sud donio odluku da to predstavlja kršenje slobode izražavanja, potvrđeno je iz Ureda turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Zabrana Twittera trajala je dva tjedna, nakon što se na njemu pojavilo više navodnih snimaka prisluškivanja razgovora visokih dužnosnika, pa je premijer Erdogan tu društvenu mrežu odlučio ukinuti 10 dana prije održavanja lokalnih izbora.

Blokada platforme YouTube ostaje na snazi, jer je od Suda traženo da razmotri samo slučaj Twittera.

Turske vlasti za telekomunikacije (TIB) onemogućile su pristup mreži Twitter u noći s 20. na 21. ožujka, slijedeći upute premijera Erdogana, odlučnog da prekine svakodnevno objavljivanje optužbi za korupciju spram njegova režima na internetu. Tjedan kasnije, zbog istog razloga, blokiran je i YouTube.

Reakcija State Departmenta

U presudi objavljenoj u srijedu turski Ustavni sud ocijenio je jednoglasno da zabrana Twittera predstavlja kršenje ustavnog prava na slobodu izričaja i naredilo njezinu hitnu deblokadu.

Čim je presuda protiv TIB-a objavljena u Službenom listu, američki State Department je pozvao Ankaru da hitno ukine zabranu.

„Smatramo da zabrana treba biti hitno ukinuta. Ako postoji odluka Suda, smatramo da treba biti hitno provedena što je prije moguće“, rekla je Marie Harf, zamjenica glasnogovornika State Departmenta, uz napomenu kako američka administracija „ne smatra bi YouTube trebao biti zabranjen“.

Izvor: Al Jazeera i agencije