Slovenija: Koalicija podijeljena zbog PDV-a

Ustavni sud Slovenije nedavno je ukinuo Zakon o porezu na nekretnine, koji je trebalo da se počne plaćati ove godine.

Zbog toga je nastao manjak u državnom budžetu od 200 miliona eura. Vladajuća stranka, Pozitivna Slovenija, namjerava taj novac namaknuti podizanjem PDV-a sa 22 na 24 posto, no u vladajućoj koaliciji za to nema sluha i odnosi su sve zategnutiji. 

Tačka o podizanju PDV-a skinuta je s današnjeg dnevnog reda sjednice Vlade.


Martina Kiseljak o planovima Ljubljane za PDV 

Behadin Behadini je preduzetnik već 30 godina. Sada ima lokal u centru Ljubljane i, kaže, podigne li se PDV bit će to udar na građane i preduzetnike.

Bio bi to drugi put u manje od godinu dana da se povećava taj porez.

Atak na preduzetnike i građane

“To je jako slabo, država nema gdje uzeti, to nije dobro. Nije dobro za nas, pošto je drugi put, a to ne znači da neće biti i treći. To je direktan atak na naš profit i razvoj”, kaže Behadini.

Stanovnici Ljubljane kažu da je to atak i na njih. Katarina se boji da će, podigne li se PDV, sve poskupjeti.

“Najviše će poskupjeti hrana, piće, ponajviše za djecu. Bit će baš teško ako to naprave”, kaže.

Njen sugrađanin Boris dodaje kako je sve teže, jer oni koji plaćaju poreze i potrošači uvijek nastradaju.


Svetlana Slapšak o krizi u Vladi Slovenije

Mojca dodaje: “Ljutimo se, jako se ljutimo, na sve politike, na Vladu, na sve, ali to nama ništa ne vrijedi. Oni rade po svojem.”

Kako će raditi i kako namaknuti manjak u budžetu još se ne zna.

“Predloženom povećanju PDV-a usprotivila se članica koalicije, Građanska lista Gregora Viranta. Oni tvrde da bi to dodatno opteretilo gospodarstvo. Stranka umirovljenika DESUS podržala bi prijedlog, ali pod uvjetom da se ne diraju mirovine.

Od podizanja PDV-a zasad se odustalo, no konačnog dogovora o tome kako namaknuti novac još nema”, javlja iz Ljubljane reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Čeka se novi sastanak koalicije.

“Energija i fokus se usmjeravaju na traženje rješenja na strani rashoda i traženje novca tamo gdje ga ima. Vjerujte, u javnom sektoru još ima dovoljno mjesta za uštede”, rekao je Virant.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec (DESUS) je kazao: “Moram reći da smo proučili različite varijante, konačnu odluku još nismo donijeli, ali smo se dogovorili da će se predsjednici stranaka koalicije još jednom sastati i vidjeti koja je to najbolja mogućnost da zatvorimo manjak od 200 miliona eura.

Moja je ocjena da ćemo naći rješenje. Želimo rješenje koje će biti najbolje za građane.”

Punjenje budžeta

Rješenje Vlada mora naći što prije, a podizanje PDV-a bio bi, kaže analitičar Vlado Miheljak, najbrži način za punjenje budžeta i krpanje rupe od 200 miliona eura.

“Tog novca nema. Taj novac se treba negdje dobiti i sad Vlada panično razmišlja kako taj novac dobiti. Dvjesto milijuna – to nije veliki novac za neku veliku ekonomiju, ali za Sloveniju je to dosta veliki novac, pogotovo ako je kasa potpuno prazna, kao što je slovenska.”

Ipak, Miheljak ne predviđa raspad koalcije.

“Tu je neki rizik od raspada koalicije, ali ja ne vjerujem. Raspad je moguć, ali nije vjerovatan. Nije vjerovatan zato jer treba izdržati tu godinu do redovitih izbora”, smatra Miheljak.

Kiseljak javlja kako nema tačno određenog roka za dogovor, ali svima je jasno da se rješenje mora iznaći za sedam do 10 dana.

Već iduće sedmice koalicioni partneri pokušat će pronaći rješenje. Niko ne želi reći koja su rješenja u igri i kolike bi bile uštede.

Očekuje se da će članovi koalicije pokušati naći uštede u rashodovnoj strani – u svim ministarstvima, te u državnoj i javnoj upravi, javlja Kiseljak.

U ovoj godini Sloveniji se predviđa budžetski deficit od 4,2 posto bruto društvenog proizvoda. 

Vlada Alenke Bratušek što prije mora pronaći neki izlaz.

Izvor: Al Jazeera