Put ka Evropi čeka 800.000 Afrikanaca

Sredinom aprila italijanska mornarica je spasila 800 imigranata (EPA)

Pripadnik italijanske Granične policije i direktor Imigracijskog centra u toj zemlji Giovanni Pinto je upozorio javnost na veliki val imigranata iz Afrike u Evropu.

Kazao je da trenutno na put ka Evropi čeka više od 800.000 afričkih imigranata.

Giovanni se obratio na sjednici Komisiji za odbranu i vanjske poslove italijanskog Parlamenta i izazvao veliku pažnju javnosti o pitanju problema ilegalnih migracija iz Afrike ka Evropi.

Urušen sistem

“Trenutno više od 800.000 ljudi u Africi spremno čeka da krene ka tlu Evrope. Naš sistem prihvatanja i zbrinjavanja imigranata se urušava. Nemamo više gdje smjestiti nove imigrante. Uporedo s navalom stranaca, raste i nezadovoljstvo domaćeg stanovništva”, kazao je Giovanni.

Istakavši da je u prvim mjesecima 2014. godine iz Afrike u Italiju stiglo gotovo 25.000 ilegalnih imigranata, rekao je da je taj broj u 2013. godini bio blizu 43.000, a da je u 2011. godini, kada je počeo val revolucija i ustanaka pod nazivom “Arapsko proljeće”, preko Sredozemnog mora u Italiju stiglo približno 63.000 imigranata.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Angelino Alfano je ranije izjavio da se procjenjuje da bi ove godine iz Afrike ka Evropi moglo doći između 300.000 i 600.000 migranata.

Izvor: Agencije


Povezane

Problem ilegalnih imigranata koji pokušavaju ući u Libiju, posebno onih iz zemalja subsaharske Afrike, pogoršao se u protekle tri godine. Razlog za to je nesposobnost libijskih vlasti da kontroliraju izuzetno dugu državnu granicu na jugu.

Published On 24 Feb 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO